ANKARA - Ünlü grafik sanatçısı Yrd. Doç. Dr. Burak Erhan Tarlakazan’ın çalışmalarından oluşan ekslibris sergisi Galeri Kara'da açıldı.

Çankaya Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkent'in önemli butik galerilerinden biri olan Galeri Kara, Haziran ayındaki ilk sergisinde grafik sanatının en eski dallarından biri "ekslibris" için kapılarını sanatseverlere açtı. İlk örnekleri yaklaşık 500 yıl önce ortaya çıkan ve kitapların sahibini belirtmek için kullanılan "ekslibris"lerin tanınması için pek çok sergi açan grafik sanatçısı Yrd. Doç. Dr. Burak Erhan Tarlakazan’ın çalışmalarından oluşan ekslibris sergisi Galeri Kara'da açıldı.

Serginin açılışında konuşan Tarlakazan, "Eklibris önemli bir iletişim aracı, anlamlı bir değiş-tokuş objesi, sanatı insanın elleri arasına; kitapların içine kadar getiren, dokunabilecek kadar yakınlaştıran, geleneğe saygının, yazılı metinlere ilgi ve sevginin sembolüdür" dedi.

Çalışmaları daha önce Çin, Bulgaristan, İspanya ve İtalya'da  sergilenen Tarlakazan'ın 60'dan fazla eserini sanatseverlerle buluşturan sergi, 11 Haziran'a kadar görülebilir. Ekslibris nedir? Sözcük olarak "…'nın kitaplığından, …'nın kütüphanesine ait" anlamına gelen Ekslibris/Exlibris (Bookplate): kitapların kaybolmasını önlemek ve sahibini belirtmek için kitapların kapaklarının iç kısmına bir mülkiyet işareti koyma fikrinden ortaya çıkmıştır. Kitapseverlerin kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları, üzerinde adlarının ve değişik konularda resimlerin yer aldığı küçük boyutlu bu baskı resimler/bu grafik çalışmalar kitapla sahibi arasındaki bir bağdır. Bir ihtiyaç grafiği olarak doğmasına karşın, estetik kaygılarla yapılan özgün yapıtlar olan ekslibris önemli bir iletişim aracıdır. Uzun bir geçmişe sahip bu sanat dalı, aynı zamanda yapıldığı dönemin kültürel özelliklerini günümüze taşır. Sanatçı, tasarımcı, sanatsever ve koleksiyoncu arasında bir köprü görevini yerine getirir.