QUITO - Ekvador'da son beş günde meydana gelen iki büyük depremde 570 kişi öldü.

Yetkililer, cumartesi günü meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki ve dün kaydedilen 6,1 büyüklüğündeki depremlerin ardından enkaz altında kaldığı sanılan yaklaşık bin kişiyi bulmak için arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Devam eden artçı şoklar ve heyelan nedeniyle kapanan yollar, çalışmaları olumsuz etkiliyor.

Cumartesi gününden bu yana 550'den fazla artçı şokun meydana geldiği ülkede yaklaşık 24 bin kişi evsiz kaldı. 4 bin kişi enkaz altından yaralı olarak kurtarıldı.

Aralarında İngiltere, İrlanda, Kanada, Kolombiya, Küba ve Peru'nun da bulunduğu çok sayıda ülke Ekvador'a insani yardım gönderdi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), depremden 150 binden fazla çocuğun etkilendiğine dikkati çekti.

VERGİ ORANLARI YÜKSELTİLDİ

Devlet Başkanı Rafael Correa, son yılların en kötü deprem felaketini yaşayan ülkenin milyarlarca dolarlık hasarın altından kalkabilmek için vergi oranlarını artıracağını açıkladı.

Correa, televizyonlardan canlı yayınlanan açıklamasında "Depremden en çok etkilenen bölgelerdeki halkı yalnız bırakamayız. Depremin neden olduğu hasarın altından ancak hep birlikte kalkabiliriz." ifadesini kullandı.

Cumartesi günü meydana gelen depremin ardından ilan edilen olağanüstü halin kendisine verdiği yetkiyi kullanan Correa, katma değer vergisini (KDV) yüzde 12'den yüzde 14'e çıkardığını belirtti.

Alınan önlemler çerçevesinde 1 milyon dolardan fazla varlığa sahip olanlar bir kereye mahsus olmak üzere servetlerinin yüzde 0,9'u oranında vergi ödeyecek. Aylık kazancı bin doları aşanların maaşından bir günlük ödeme, 5 bin doları aşanların maaşından da 5 günlük ödeme tutarında kesinti yapılacak.

Şirketlerin ödediği vergi oranlarının da yükseltildiğine işaret eden Correa, Dünya Bankasından 600 milyon dolar kredi talebinde bulunduğunu kaydetti.