ANKARA (AA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, piyasaları canlandıracak tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini belirterek, ilk etapta tüketim eğilimi yüksek emekli kesiminin harcamalarındaki tıkanıklığın giderilmesinin önemli olduğunu bildirdi.

ASO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ağustos ayı olağan meclis toplantısı bugün gerçekleştirildi.

Burada konuşan Özdebir, Türkiye'de terörün çirkin ve vahşi yüzünü yeniden gösterdiğini ifade ederek, terör olaylarının yanı sıra siyasi belirsizlik, gerginlik ve istikrarsızlığın da devam ettiğini kaydetti.

Özdebir, 7 Haziran seçimleri sonrasında Türkiye'nin acilen hükümete ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, "Ancak kimi partilerin kırmızı çizgi koyduğu, kimileri de rövanşist bir yaklaşım benimsedikleri için siyasiler bir hükümet kurmakta başarısız olmuştur. Şimdi ülkemiz tekrar seçime gidecektir. Ancak seçimden farklı bir sonucun çıkacağı kesin değildir. Seçim sonrasında yine bir koalisyon tablosu çıkarsa partiler yeniden uzlaşmak zorunda kalacaklardır. Bu nedenle siyasetimize uzlaşma kültürünü kazandırmak ve uzlaşmayı zorlaştırmamak için tüm siyasilerin bu süreçte kullandıkları dile çok dikkat etmeleri gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomide de belirsizliklerin devam ettiğinin altını çizen Özdebir, gerek kamu güvenliği açısından, gerekse ekonomik durum nedeniyle piyasaların son derece tedirgin olduğunu bildirdi. Bu nedenle piyasaları canlandıracak tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğine işaret eden Özdebir, ilk etapta tüketim eğilimi yüksek olan emekli kesiminin harcamalarındaki tıkanıklığın giderilmesinin önemine değindi.

Özdebir, kredi kartı ve tüketici kredisi borçları yüzünden harcama yapamayan çok yüksek sayıda emeklinin borçlarının yapılandırılması, tüketici kredilerindeki 36 aylık vade sınırının uzatılmasının piyasaları canlandırabileceğini belirtti.

Türkiye'de şirketlerin borçları yapılandırılırken ödemeler için yanlış dönemler belirlendiğine işaret eden Özdebir, "İnsanlar zor durumdayken yapılandırma yapılıyor ama zaten işler iyi olmadığı için bu borçların ödenmesi de güçleşiyor. Borçlar yapılandırılırken, geri ödemelerin Türkiye'nin yüzde 3-4 büyüdüğü dönemde başlaması gerekir" ifadelerini kullandı.

"Ankara sanayisi güçlü

görünümünü koruyor"

Haziran itibariyle üyeleri arasında düzenledikleri anket sonuçlarını da paylaşan Özdebir, sonuçların Ankara sanayinde işlerin mart sonuna göre daha iyi gittiğini gösterdiğini kaydetti.

Özdebir, ankete cevap veren firmalarda artış belirtenlerin oranının üretimde yüzde 39'dan yüzde 48'e, iç satışlarda yüzde 41'den yüzde 50'ye, dış satışlarda yüzde 24'ten yüzde 28'e, yeni siparişlerde yüzde 46'dan yüzde 50'ye, istihdamda yüzde 20’den yüzde 35’e, ithalatta yüzde 22'den yüzde 26'ya yükseldiğini bildirdi.Diğer yandan kredi kullanımında artış belirtenlerin oranının yüzde 41'den yüzde 37'ye, ürün fiyatlarında yüzde 28'den yüzde 26'ya, ücretlerde yüzde 37'den yüzde 35'e düştüğüne dikkati çeken Özdebir, "Diğer yandan zayıflayan iç talebe rağmen stoklarda ciddi bir artış gözlemlenmemektedir. Stoklarda artış bildirenlerin oranı yüzde 24'ten yüzde 22'ye gerilemiştir. Bu veriler yavaşlayan ekonomiye rağmen Ankara sanayisinin güçlü görünümünü koruduğunu göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.