ANKARA - Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketiminin sağlık sorunlarına neden olduğunu hatırlatan Yenimahalle Belediyesi Kurum Doktoru Berna Kocaefe, vatandaşları bayramda sağlıklı beslenmeleri konusunda uyardı. Kocaefe, dinlenmemiş et tüketimin sindirimi zorlaştırdığını kaydederek "Kurban etini 1 gün dinlendirin, öyle tüketin" dedi.

Yenimahalle Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, vatandaşların güzel bir bayram geçirmesi için çalışmalarına hız kesmeden devam ederken,  Kurum Doktoru Berna Kocaefe de bayramda sağlık açısından dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda açıklamalarda bulundu.

İlk adım hayvanda

sağlık kontrolü

Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken birinci hususun hayvan kesilmeden önce başladığını belirten Kocaefe, kurbanlık hayvanın mutlaka veteriner hekim kontrolünden geçmesi ve kesim sırasında hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

"Eti bir gün dinlendirin"

Etlerin kesildikten sonra hemen tüketilmesinin yaygın bir alışkanlık olmasına rağmen yanlış olduğuna değinen Kocaefe, "Etin 1 gün dinlendirilmesi en uygun olan yöntemdir. Çünkü hayvan ilk kesildiğinde eti serttir. Taze eti de sindirmek zordur. Bu da çeşitli sağlık sorunlarına, özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir" dedi.

"Aşırı et tüketiminden kaçının"

Kurban Bayramı’nda zevk ve özenle hazırlanmış sofraların iştahları kabarttığını hatırlatan Kocaefe, bu durumun aşırı et tüketimine neden olduğunu söyledi. Alınması gerekenden daha fazla doymuş yağ, kolesterol ve proteinin kalp damar hastaları, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastaları için risk oluşturduğunu belirten Kocaefe, "Hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri fazla olduğundan tüketim miktarlarına dikkat edilmesi gereklidir. Aksi takdirde hastalıklar kaçınılmazdır. Bu yüzden kurban etini tüketirken, et tüketimiyle birlikte sebze tüketiminin de artırılması gerekir. Ayrıca günde en az 2-2,5 litre su tüketimine de dikkat edilmelidir" ifadelerini kullandı.

"Sütlü tatlılar tercih edin"

Bayramların vazgeçilmezi tatlılar konusunda da vatandaşa uyarılarda bulunan Kocaefe, şerbetli tatlılar ve çikolataların yerine sütlü ve meyveli tatlıların tercih edilmesi gerektiğini belirterek, bayram ziyaretleri sırasında tatlıların yanı sıra, artan aşırı çay, kahve tüketiminin uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları ve mide problemlerine sebep olabileceğini söyledi.