İZMİR- Aydınoğulları Beyliği'nin başkenti olduğu 1308 yılından bu yana mimari dokusunun bozulmamış olması sebebiyle "Türk mimarisinin vitrini" olarak değerlendirilen Birgi, özellikle dönem filmleri ve dizileri için doğal plato haline geldi.  İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı mahalle, Tatar Ramazan, Unutursam Fısılda gibi yapımların ardından TRT'nin sevilen komedi dizisi Yeşil Deniz'e de ev sahipliği yapıyor.

Hikayesi 1990'lı yıllarda yeşil ve sıcak bir Ege kasabasında geçen ve dört kafadarın yaşadıklarının anlatıldığı dizi, ikinci sezonun yeni bölümlerinde de Birgi'nin evlerini, sokaklarını ve doğasını ekranlara yansıtmaya devam ediyor.

İlker Aksum, Burak Serdar Şanal, Öykü Çelik, Melis Babadağ, Mert Turak, Ali Barkın, Burak Alkaş, Nalan Yavuz, Zafer Kırşan gibi isimlerin rol aldığı dizinin uygulayıcı yapımcısı Rahmi Kukul, dizinin bir dönem dizisi olduğunu, dönem dizilerinde de mekanın tarihi atmosferi desteklemesinin çok önemli olduğuna işaret etti.

Kukul, Birgi'yi "Unutursam Fısılda" adlı sinema filmiyle keşfettiğini belirterek, "Filmin yapımcısı arkadaşım Birgi'nin fotoğraflarını yolladı, çok beğendik. Bizim ekibimiz buraya gelerek mekanların dizi için uygun olup olmadığını inceledi. Yeşil Deniz'de hikaye, 1990-1994 yılları arasında bir dönemde geçiyor. O yüzden Birgi'nin büyük avantajı var bizim için, doğallığı bozulmamış. Uzun yıllardan beri mekanların hepsi aynı. Kırkağaç ve Söke'ye de baktık ama Birgi'de karar kıldık" diye konuştu. Birgi'deki tüm evleri çekim mekanı olarak kullandıklarını ifade eden Kukul, ayrıca sokak ve tarlalarda çekilen sahnelerin de olduğunu söyledi.

"Doğal plato"

Dizinin kadrosuna bu sezon katılan oyuncu İlker Aksum da Birgi'nin müthiş bir mekan olduğunu belirterek, "Doğal bir plato. İstanbul'da birçok mekanda plato kurmaya çalışırız ama burada gerek yok. Yeşil Deniz'in adını nereden aldığını da Birgi'ye gelince anladım. Her türlü ağaç var" ifadelerini kullandı.

Dönem dizilerinde sanat yönetimine çok büyük işler düştüğünü kaydeden Aksum, "Burada eve giriyorsunuz, belki içinde bir iki şey değiştirirsiniz, o döneme dönmüş oluyorsunuz. Yeşil Deniz'in sevilme nedenlerden biri de budur, çok gerçek mekanlar, gerçek atmosfer" dedi.