ATİLA GÜVENÇ- Binlerce kişiyi fotoğraf sanatıyla buluşturan Foto İstanbul; Beşiktaş Barbaros Meydanı, Beşiktaş Demokrasi Parkı, Ortaköy Yetimhanesi ve Ortaköy Kültür Merkezi’nde ABD, Asya, Avrupa ve Türkiye’den 60’a yakın sanatçıyı ikinci kez bir araya getirecek.

2'nci Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivali Fotoİstanbul; 45 sergi, 15 panel ve yuvarlak masa tartışması, 80 fotoğraf gösterisi, 200’ü aşkın portfolyo değerlendirmesi, kitap imza günleri ve ustalarla söyleşi etkinlikleri ile fotoğrafı Beşiktaş’la ve tüm İstanbullularla buluşturmayı hedefliyor.

Fotoİstanbul festivalinde Türkiye’den aralarında Sıtkı Kösemen, Haluk Çobanoğlu, Laleper Aytek, Kürşat Bayhan, Meltem Işık ve Cemre Yeşil gibi isimlerin bulunduğu 25 fotoğraf sanatçısı yer alacak.

Günümüzün önemli fotoğraf sanatçılarından biri olan Joseph Koudelka başta olmak üzere, Anders Petersen, Atta Kim ve Stanley Greene gibi dünyaca ünlü isimlerin de yer aldığı 20’ye yakın yabancı sanatçı da  Fotoİstanbul’a katılacak.

 Ara Güler fotoğrafı üzerine bir paanelin de düzenleneceği festivalde, bu yıl "Ustalara Saygı" etkinliği çerçevesinde Ara Güler’e özel bir bölüm hazırlanacak ve  Fotoİstanbul, Usta’nın bugüne kadar görülmemiş fotoğraflarının da yer alacağı kapsamlı sergi açacak.Fotoğraf tarihinin akışını değiştiren Amerikalı fotoğrafçı Robert Frank’in hayatını ve çalışmalarını yansıtan önemli bir sergi, Fotoİstanbul’da özel bir bölümde fotoğraf severlerin önüne getirilecek.

Başka Hayatlar, Fotoİstanbul’un bu yılki teması

Festival ekibi temanın içeriğini şöyle tanımlıyor: " Bizim ilgi alanımız daha çok kim olmadığımız, yani ‘başka’larımız… Başkalarımızı anlamak ve tanımak istiyoruz. Değişmeleri umuduyla değil, sadece oldukları gibi. Hayata sadece kendi açımızdan değil, başka açılardan da bakabilmek, yeri gelince kendimizi bile başka açılardan seyredebilmek istiyoruz."

Fotoİstanbul’un bu yıl gerçekleşecek etkinlikleri arasında Instagram’da yapılan bir fotoğraf yarışması da var. Son başvuru tarihi 9 Ekim olan yarışmaya tüm dünyadan binlerce aday fotoğraflarıyla katılabiliyor. Everyday Projects ile iş birliği halinde yürütülen yarışmanın yapılacak seçim sonrası finale kalan isimleri çeşitli hediyeler ile ödüllendirilecek ve yarışmada ilk yüze giren fotoğrafçılar eserlerini festival süresince sergileme şansı bulacak.

Fotoİstanbul’un ikinci yılında Attila Durak sanat yönetmenliğini, Rıza Erdeğirmenci festival yöneticiliğini üstlenirken, Hüseyin Yılmaz ve Jason Eskenazi küratör, Coşar Kulaksız danışman olarak görev yapıyorlar.