Deniz Ali Tatar

Fransız sinemasının en yeni örneklerini her yıl izleyicilere sunan Frankofon Film Festivali, 2024 yılında da sinemaseverlerle buluştu. Bu yıl 21 Mart’ta Ankara, İstanbul ve İzmir’de gösterimlerine başlayan festival, 1 Nisan’dan 30 Nisan’a kadar 9 farklı şehirde de gösterimlerine devam edecek. Festivalin durakları arasında Bursa, Adana, Ayvalık, Diyarbakır, Gaziantep, Çanakkale, Lüleburgaz, Eskişehir ve Mersin yer alıyor. İzleyiciler, Fransız sinemasının yepyeni filmlerinden oluşan geniş bir seçkiyi keşfetme fırsatı bulacak.

Türkiye 'NATO' kararını bildirdi! Türkiye 'NATO' kararını bildirdi!

Ankara gösterimlerini Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleştiren festivalin açılışını, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Isabelle Dumont gerçekleştirdi.

Frankofon Film Festivali (3)

“Sanatın desteklenmesinde uluslararası iş birliğinin önemi ortaya çıkıyor”

Festival hakkında 24 Saat’e bilgi veren Institut Français Ankara Müdürü Sophie Gauthier-Aydoğdu, Frankofon Film Festivali’nin İsviçre, Belçika, Kanada, Lüksemburg ve Polonya Büyükelçilikleri ile ortak düzenlendiğini söyledi. Festivalin Uluslararası Frankofoni Örgütü'ne üye veya gözlemci olan ve Fransızca konuşulan ülkelerin kültürlerini ve Fransızcayı tanıtma amacı taşıdığından da bahseden Aydoğdu, festivalin sanatsal ifadenin ve kültürlerarası diyaloğun bir kutlamasını hedeflediğini söyledi. Bu ortaklıklar sayesinde sanatın ve kültürel çeşitliliğin desteklenmesinde uluslararası iş birliğinin öneminin de ortaya çıktığını belirten Aydoğdu, Fransız sinemasının yeni örneklerinin keşfi için izleyiciyi festivale davet etti.

Frankofon Film Festivali (6)

“Fransız sinemasının en yeni ve seçkin filmleri yer alıyor”

Festival kapsamında bir yarışma da yapıldığından bahseden Sophie Gauthier-Aydoğdu, “Festivalin afişi için bu yıl ilk kez bir afiş yarışması yapıldı. Bu yarışmayı, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Görsel İletişim Tasarım bölümü ile yaptık. Öğrencilerin hepsi de çok güzel afişler tasarladı, ancak bir tanesini seçtik. Biz de hepsini festival alanında sergilemeyi istedik. Seçilen afişin, festivalin hareketliliğini ve gençliğini simgelediğini gördük. Hem Fransız Kültür Merkezi hem de Brezilya Büyükelçiliği tarafından seçildi” diye anlattı. 

Frankofon Film Festivali’nin uzun süredir yapıldığını belirten Aydoğdu, “Son 3 yıldır çok daha profesyonel bir şekilde yapılıyor Frankofon Film Festivali. Hem Fransız Fransız Kültür Merkezi hem Fransız Büyükelçiliği hem de Frankofon elçilikler bir araya gelip, Fransız sinemasının en yeni ve seçkin filmlerini seçiyorlar. Bağımsız filmler, belgeseller, çocuklara yönelik filmler ya da kısa filmler bir araya geliyor. Sinemaseverlere yönelik bir etkinlik organize ediyoruz” dedi.

Frankofon Film Festivali (2)

Festivale katkı veren kuruluşlardan bahseden Aydoğdu, “Bu yıl ayrıca farklı partnerlerle dolu bir festival oldu. Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin hem Görsel İletişim Tasarım Bölümü ile çalıştık. Bölümlerin öğrencileri de festivalin içerisindeler ve festival boyunca fotoğraf ve video çekecekler. Aynı zamanda gönüllüler ve festivalde de çalışacaklar” dedi.

Festivalin açılışında kısa film gösterimi yaptıklarını söyleyen Aydoğdu, festival programını ise şu şekilde anlattı: “Açılışta gösterilen filmler, İzmir Kısa Film Festivali’nin Uluslararası Bölümü’nde yer alan Fransız filmlerden seçildi. Bu anlamda da güzel bir iş birliği yapıldı. Bu yıl sadece Ankara, İstanbul ve İzmir’de değil, toplamda 10 şehri gezecek festival. 30 Nisan’a kadar bir çok şehirde seyirciyle buluşacak Frankofon Film Festivali’nin film seçkisi.”

 Frankofon Film Festivali (7)

“Türk kitleyi festivale dahil etmeyi amaçlıyoruz”

Yeni film kriterine göre seçkinin oluşturulduğunu söyleyen Sophie Gauthier-Aydoğdu, “Mümkün olduğunca Türkiye’de hiç gösterilmemiş yeni filmleri seçkiye almaya çalıştık. İstanbul’daki kültür ataşemiz, daha çok sinema üzerine çalışıyor. O yüzden kendisi de film programı üzerine baya kafa yordu ve çaba sarf etti. Festival ekibiyle beraber bu seçkiyi oluşturdular. Seçkide çeşitlilik ve gençlere yönelik hareketlilik amaçlandı. Fransızca konuşan filmler çok var, ama aynı zamanda Lehçe ve Arapça filmler de bulunuyor. Bizim için önemli olan, Türk kitleyi bu festivale sahil edebilmek. O yüzden bütün filmler belki Fransızca değil, ama en azından Türkçe altyazıları da var ve her kesimden izleyici ücretsiz bir şekilde takip edebilecek” diye bahsetti.

Festivale dair tüm gelişmelere https://www.ifturquie.org/etkinlik/festival-du-film-francophone-2/ web sitesinden ulaşılabiliyor.

Frankofon Film Festivali (5)

Muhabir: Deniz Ali Tatar