ÇANKIRI - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkan Vekili ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, "Çeltik ithalatının durmasını ve TMO'nun çiftçinin elindeki çeltiği almasını istiyoruz" dedi.

Gamzeli, Kızılırmak ve Çankırı'nın çeltik ekimi yapılan köylerini ziyaret etti. Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Gamzeli, yaklaşık 22 bin dekar arazide çeltik ekimi yapılan Çankırı'da çiftçinin hasadını yapıp ürününü kuruttuğunu dile getirdi.

Üreticinin hasadın üzerinden 45 gün geçmesine rağmen alıcı bulamadığını ifade eden Gamzeli, "Ürününü satamayan ve arazide çadırların içinde bekleten çiftçi, yağmurlar nedeniyle yeni bir sorunla da karşı karşıya geldi. Yağmur nedeniyle arazide duran mahsul çürüme ile karşı karşıya. Her sabah ürününün üzerini açıp kapatıp kurutmaya çalışan çiftçinin, binlerce ton çeltiği çürüyecek diye korkuyoruz" dedi.

Bu konuda Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) çağrıda da bulunan Gamzeli, şöyle devam etti:

"Çeltik ithalatının durmasını ve TMO'nun çiftçinin elindeki çeltiği alsın istiyoruz. Üretici şu anda çok zor durumda, banka borçları duruyor elindeki tek malı çeltiği. Çiftçimiz çeltiği satarsa borçları ödeyecek. Harmanlara alıcı gelip gitmiyor, gelenler de çok düşük fiyatlarla mal almaya çalışıyorlar."

Karadayı köyü muhtarı Arslan Kütük de köylerinde 4 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldığını kaydetti. Kuruttukları yaklaşık 3 bin 500 ton çeltiğin harmanda çadırlar altında bekletildiğini belirten Kütük, Sabahtan akşama kadar harmanda çeltiklerle uğraşıyoruz.

Çeltikleri kurutup çadırların altına dolduruyoruz ama yağmur ve yağışlarda ıslanıp çürüyecek diye korkuyoruz, o nedenle her gün gelip kuruttuğumuz çeltikleri havalandırıyoruz. Bu da ekstra masraf oluyor" diye konuştu.

Müşteri bulamadıkların belirten Kütük, "Gelen müşteriler kilosuna bin lira, bin 200 lira veriyor. Bankalara borçlarımız var. Ürünümüzü satamadığımız için borçlarımızı ödeyemedik"

Editör: TE Bilisim