GAZZE  - İsrail'in yıllardır uyguladığı abluka nedeniyle işsizliğin giderek arttığı Gazze'de kadınlar, kullanılmış naylon poşetlerle yaptıkları el işleriyle hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de çevre kirliliğini önlüyor.

Doğada geri dönüşümü uzun yıllar aldığı için çevre kirliliğine neden olan kullanılmış naylon poşetler, Zeynep Aziz İsimli 25 yaşındaki üniversite mezunu Filistinli kızın elinde birbirinden güzel süslemelere dönüşüyor.

Üniversitenin İslami İlimler ve Arap Dili bölümlerinden lisans eğitimi aldığını ve iki diploma sahibi olduğunu söyleyen Aziz, "İsrail ablukası nedeniyle Gazze'de işsizlik çok büyük bir sorun. Özellikle gençlerin iş bulma imkanı çok sınırlı. Eğitimini aldığım alanlarda ne yazık ki iş bulamadım. Kendime iş imkanı bulmaya çalışıyordum ki aklıma kullanılmış naylon poşetleri değerlendirme fikri geldi. Bu şekilde hem kendime bir iş kurdum hem de çevrenin korunmasına bir nebze olsun katkı sağladım." dedi.

Topladığı kullanılmış plastik torbaları önce yıkadığını, iyice temizleyip dezenfekte ettikten sonra kuruttuğunu, renkleri ve özelliklerine göre ayırdığını anlatan Aziz, "Plastik torbaları ip haline getirip tıpkı bir yün gibi kullanıyorum. Bu şekilde ücret ödemeden malzeme sahibi oluyorum." diye konuştu.

İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞ

Aziz, şu an 20 kadından oluşan bir grup kurduklarını ve yaptıkları şapkalar, kızlar için çeşitli aksesuarlar, el çantaları, masa örtüleri, oyuncak bebekler ile daha birçok ürünü internet üzerinden veya yakın çevrelerine pazarladıklarını anlattı.

İsrail, Hamas'ın Haziran 2006'daki seçimlerden başarıyla çıkmasının ardından, Gazze'ye abluka uygulamaya başlamış, 2007 yılı ortasından itibaren de ablukayı daha da şiddetli şekilde uygulamaya devam etmişti.

Dünya Bankası'nın 22 Mayıs 2015'te yayımlanan raporunda 2007 yılından bu yana abluka altında bulunan Gazze'nin, yüzde 43 ile dünyada işsizlik oranının en yüksek yer olduğu açıklanmıştı.