GİRESUN - Milattan önce 3. yüzyıldan bu yana yaşam sürülen Giresun Adası'nda, Bizans dönemine ait manastır kalıntıları turistlerin ilgisini çekiyor.

Dinsel yapılar ve manastır kompleksi olarak kullanıldığı belirtilen Giresun Adası'ndaki antik tapınak, kilise duvarları ve mezarlardan oluşan manastır kalıntıları, adadaki yaşam hakkındaki bilgiyi günümüze aktarıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Hulusi Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, manastır kalıntılarının antik tapınak, kilise duvarları ve mezarlardan oluştuğunu söyledi.

Geçmiş yıllardaki kazılarda mezar şapeli denilen kilisenin sağında ve solunda yer alan mezarlıklarda 124 iskelet bulduklarını ifade eden Güleç, "Aynı anda gömülmüş değiller. 1500-2000 yıllık süreç içerisinde, din adamları öldükçe mezar şapeline defnedilmiş. Geçen süre içerisinde 124 kişi defnedilmiş" dedi.

Güleç, manastır alanından çıkan Bizans dönemine ait bronz sikkeler, bir adet bronz hokka divit takımı, çeşitli kolye parçaları ve dini objelere ait parçaları Giresun Müzesi'nde sergilediklerini belirterek, "İskeletleri ise antopoloji bölümüne göndererek hangi dönemlere ait olduğunu kaç yaşında hangi hastalıktan öldüklerini tespit etmek için inceleme yapılıyor. Bazılarının incelemesi bitti, mezara tekrar defnettik" diye konuştu.

Manastır alanının koruma altında ve ziyarete açık olduğunu ifade eden Güleç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Adaya gelen her ziyaretçi burayı da gezip antik dönem hakkında bilgi edinebiliyor. İlgi oldukça yoğun. Giresun Adası'nda böyle bir antik yerleşim olduğunu kimse tahmin etmiyor. Buraya gelenler böylesine antik bir yeri görünce ilgi gösteriyor, çünkü 40 dönümlük adada böylesine bir yaşam olmasına şaşırıyorlar."