ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, başta Suriyeliler olmak üzere Türkiye’de göçmen, sığınmacı ve mülteci statüsünde kaç kişi olduğunu ve en çok hangi illerde bulunduğunu sordu.

İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yazılı cevaplanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Tanal, "BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin açıkladığı yeni mülteci bilgilerine göre, Suriye'deki savaştan kaçanların sayısı 4 milyon 185 bini geçmiştir. Mültecilerin en büyük kısmı Türkiye'ye gelmektedir. Şu anda ülkede 3 milyon Suriyelinin olduğu bilinmektedir. Daha milyonlarca insanın Türkiye’ye göç edeceği uluslararası medya kuruluşlarında ve makalelerde yazılmaktadır." dedi.

CHP’li Tanal, devamında Türkiye’deki mülteci ve göçmenler ile ilgili yasanın, 2014 tarihli 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda düzenlendiğine işaret ederek, "Yani Türkiye Avrupa dışından gelenleri mülteci olarak kabul etmemektedir. Avrupa dışından gelenlerin üçüncü ülkeye yerleştirilinceye kadar, şartlı mülteci statüsünde geçici olarak Türkiye’de kalmasına izin verilmektedir. Bu yasa ve uluslararası sözleşmeler göz önüne alındığında Türkiye’deki hal, tam bir kaos durumu yaratmakta ve bahsi geçen durumu arttırmaktadır." ifadelerini kullandı.

Tanal bu bilgiler doğrultusunda İçişleri Bakanı Ala’ya şu soruları yöneltti:

"Şu anda ülkemizde kaç tane Suriyeli bulunmaktadır? Bu insanların hukuki statüsü nedir?

İllerde kaç tane Suriyeli vardır? En çok Suriyeli hangi şehirdedir? Sayısı kaçtır?

Türkiye’de şu anda kaç tane mülteci, kaç tane göçmen kaç tane sığınmacı bulunmaktadır? Bu kişiler hangi milletlerdendir?

Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunması açısından Türkiye’de bulunan göçmen, sığınmacı ve mülteciler ne tür güvenlik soruşturmalarından geçirilmektedir?

Türkiye’ye sığınan insanların güvenlik, barınma ve gıda ihtiyaçları nasıl karşılanmaktadır?

Türkiye’ye sığınan mülteci, sığınmacı ve göçmenlerden kaç tanesi suça bulaşmıştır? Akıbetleri ne olmuştur?

Terör saldırılarında bulunan ya da terör saldırısı yapacağından şüphelenilen mülteci, sığınmacı ya da göçmen statüsü bulunan kaç kişi bulunmaktadır?"
Editör: TE Bilisim