ANKARA - Gordion’u içinde barındıran Polatlı ören yerindeki kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan ve bir Frig kralına ait olduğu tahmin edilen yeni ahşap mezar, döneme ilişkin birçok bilgiye ulaşılmasını sağlayacak.

Gordion Antik Kenti Kazı Yöneticisi ve Amerikan Pensilvanya Üniversitesi'nden antropolog Prof. Dr. Charles Brian Rose, Beyceğiz Mahallesi'nde defineciler tarafından kaçak kazı yapılırken ortaya çıkarılan yeni tümülüsün 17 metre yüksekliğinde ve önemli birkral mezarı olduğunu söyledi.

Teknik incelemeler sonucu Frig krallarından birisine ait dünyanın bilinen ikinci ahşap mezarının tespit edildiğini belirten Rose, "Yapılan incelemelere göre milattan önce 8. yüzyıla ait Frig tümülüsü olduğu tespit edilmiş. 17 metre yüksekliğinde çok büyük ve önemli bir tümülüs. Burada kurtarma kazısı yapılması tarihi açığa çıkarılması için çok önemlidir. Gordion’da bulunan Midas tümülüsüyle aynı döneme ait ve aynı tipte yapılmış. İçerisinde Gordion’da olduğu gibi ahşap mezar odası var" diye konuştu.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin, yapacağı kurtarma kazısıyla mezar odasına ulaşılıp Gordion tümülüsünün eşinin ortaya çıkartılabileceğine işaret eden Rose, "Beyceğiz tümülüsü çok önemli ve büyük bir Tümülüs. Burada çok önemli bir şahsın gömülü olduğu tahmin ediliyor. Kazı sonrasında çok önemli verilere ulaşılacağına ve Frig medeniyetinin önemli bir kralının mezarına ulaşacağımıza inanıyorum" ifadesini kullandı.

Rose, Ankara Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca Frig medeniyetinin başkentini barındıranGordion ören yeri ve çevresini içine alan 8 kırsal mahallede arkeolog Melek Yıldızturan, arkeolog And Atasoy ve harita mühendisi Özay Demir tarafından 2014-2015 arasında 135 noktada saha çalışması yapıldığına dikkati çekerek, buna göre yeni tespit edilen 21 tümülüsle sayının 124'e yükseldiğini, 3 höyük ve bir de yeni kalenin tescillendiğini dile getirdi.