Son yıllarda ülkem kadınlarına karşı girişilen acımasız saldırılar, tecavüzler, dayaklar, bıçaklamalar, dövmeler, kesip vurulmalar daha da fazlası canlı canlı yakılması olayları azalacağı yerde şiddetle artmakta ve devam etmektedir. Yapılan protestolar, mücadeleler ne yazık ki olayları önlemekte bir çare olmamaktadır. Her gün bir değil birkaç hatta 4-5 olayın cinayet haberi çıkmaktadır. İşte bu tüyler ürpertici hadiselerden fazlası ile etkilenen genç ressamlarımızdan Ebru Uraz, insanlığın yüz karası bu vahşet olaylarına hedef olmuş 20 kadın ve kızımızın acı çeken yüz ifadelerini eline aldığı suluboya fırçası ile tuvale dökmüştür. Anlamlı ve muhakkak görülmesi gereken bu yapıtlarını Türk-Japon Vakfı Kültür Merkezi’nde "Beyaz Deniz" adı ile sanatseverlere sunmuştur. Her biri ezilmişliğin, hırpalanmışlığın, dövülüp tecavüze uğramışlığın acı ifadesini yüzlerine yansıtan tabloları hassas, narin, kibar ve de güzel ressam kızımız Ebru Uraz toplum kadının müşterek derdine fırçası ile ortak olmuştur.

Ebru Uraz Tokat’ın Niksar İlçesinde 1981 yılında dünyaya gözlerini açmış, daha çocuk yaşlarda resim yapma sanatına duyduğu özlemi gerçekleştirmek için Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümüne devam etti. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansını tamamladı. Öğretmenlik yaptığı yıllarda çeşitli projeler ve grafik tasarımı gibi etkinliklerde yer aldı. Halen Ankara’da özel bir eğitim kurumunda güzel sanatlar öğretmeni olarak çalışmaktaysa da boş vakitlerini sulu boya tablolar yaparak değerlendirmekten de geri kalmıyor. Bu faaliyetleri genç sanatçıya başarının ve şöhretin kapılarını da açmış. Günümüze kadar birçok karma sergide yer alan Ebru Uraz 2004 yılında Isparta’da düzenlenen Süleyman Demirel Üniversitesi Demiralay Konağı Sandeforatevi sergisi , 2004 yılında Antalya’da Kalkınma Bankası sanat galerisi karma sergisi, 2004 yılında yine Antalya’da düzenlenen devlet güzel sanatlar galerisi karma sergisi, 2005 yılında Ankara ve İngiltere’de düzenlenen Türk-İngiliz Kültür Derneği karma sergisi, 2005 yılında Ankara ve İngiltere’de düzenlenen Türk – İngiliz kültür derneği, Üniversite öğrencileri sergisi, sergileme ödülü, 2006 yılında Isparta’da düzenlenen Süleyman Demirel Üniversitesi, "Savaşa hayır konulu resim yarışmasında" 1. lik ödülü ve sergileme ödülü, 2007 yılında TEMA çevre konulu resim yarışmasında da Antalya’da Sergileme ödülü alarak çalışmalarını ve başarılarını böylesi değerli armağanlarla taçlandırdı.

Ankara’da açtığı ve Dünya kadınlar gününe ithaf ettiği bu sergisinin asıl amacının ne olduğunu sorduğum yetenekli sanatçı, özetle şunları söyledi. "Bir rüya tuvalinde deforme olmuş gerçeğin özünü yeniden bulabilmek, incecik ruhların bir kadın olmaktan öte insan olduğunu anlayabilmek, biraz olsun bir başkasını sevebilmek ya da sevdiğini unutmamak belki de hatırlamak kendine kalmamayı ve bir başkasının olmayı kendinin olmaktan daha çok sevmek bulutsu bir akşamüstü peşin ödenmiş bedellerin faturasını yakıp küllerini gökyüzüne savurup tam da bugün unutmak ve her şeye yeniden başlamak için… Özlediği her ne varsa gizlediklerini yalnızca hatırlamak istediği haliyle gören – çünkü onları yıpratarak, hırpalayarak değiştirmeyen – bütün insanlara Beyaz Deniz" sizlere derken. Kadınların eşitliği ve bağımsızlığı konularında da görüşlerini şu şekilde ifade etmiştir. "Kadın toplumu oluşturan en önemli halkadır." Kadının katılmadığı, kadının yok sayıldığı bir toplumu medeniyet ölçüleri çerçevesinde değerlendirmek mümkün değildir. Kadınların eşitliği ve bağımsızlığı için politik haksızlıkların ortadan kalkması şarttır. Kadın toplumun içinde ise o toplum medenidir. Kadın toplumun içindeyse o toplum ileridedir, üretkendir. Kadının yok sayıldığı, kadının çıkarıldığı bir toplum, toplum vasfını taşımayan basit bir kalabalıktan ibarettir. Ünlü ve rahmetli Ozan Neşet Ertaş’ın şu sözleri çok şey ifade etmektedir. "Kadın insandır, bizde insanoğlu, kadın haklarının insan haklarından ayrı değerlendirilmesi düşünülemez." Gerçekten de zaman zaman bize uzak zaman zaman çok yakın gelse de kadının maruz kaldığı bir yığın haksızlıklar pek çok ülkede olduğu gibi bizde de bütün şiddeti ile devam etmektedir. Bu sergide kadınlarımızın maruz kaldıkları insanlık dışı şiddet ve haksızlıklardan sadece birkaç şiddet konusunu portre çalışmalarıma aktarabildim. Sizlerde benim gibi hem fikirseniz ne mutlu bana. Seni yürekten kutluyorum genç yetenek, kültürlü, zarif, güzel sanatçı. Haklı davanda tüm kadınlar seninle birliktedirler.