MADRİD  - Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlere destek veren Bayern Münih Teknik Direktörü Josep Guardiola, "Bağımsızlık er ya da geç olacak" dedi.

Katalonya'da yapılacak özerk yönetim seçimlerinde, bağımsızlık yanlısı CDC ve ERC partilerinin ittifakı "Junts pel si"nin (Evet için birlik) Barcelona kentinden liste sonu adayı olmayı kabul ederek, sembolik olarak bağımsızlık yanlılarına destek veren Guardiola, Katalan gazetesi El Punt Avui'ye açıklamalarda bulundu.

Guardiola, "Katalonya'daki bağımsızlık sürecinde geri adım olmayacağını, er ya da geç bağımsızlığın geleceğini" savundu.

Seçimlerde Barcelona'dan liste sonu aday olma teklifinin Katalonya Ulusal Asamblesi'nin (ANC) başkanı Jordi Sanchez ve bestekar Lluis Llach'dan geldiği anlatan Guardiola, "Bu idol olmuş kişilere hayır denilemez" ifadesini kullandı.

2012 yılında Barcelona'da teknik direktörlük görevinden ayrıldıktan sonra ilk Amerika Birleşik Devletleri, daha sonra da Bayern Münich'in başına geçmesinden dolayı Almanya'da yaşadığını hatırlatan Guardiola, "Katalonya'da her şey çok güzelken buradan ayrılmak kötü oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Aşırı Katalan milliyetçisi olan ve geçmişte İspanya Milli Takımı'ndan gelen teklifi reddeden 35 yaşındaki futbolcu Oleguer Presas'dan övgü ile bahseden Guardiola, "Hepimiz Oleguer olamayız. O çok güzel bir örnek" yorumunu yaptı.

Guardiola ayrıca, 27 Eylül'de yapılacak özerk yönetim seçimlerinde bağımsızlık yanlılarının Katalan parlamentosunda çoğunluğu ele geçirmesi halinde Katalonya'nın bağımsızlığını önlemenin çok zor olacağını savunarak, olası bir bağımsızlığın hem Katalonya hem de İspanya için iyi olacağını öne sürdü.