ANKARA- Geleneksel ‘Ankara Evi’ mimarisiyle inşa edilen Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, bu kez Ankara’ya dair çeşitli renkleri içeren bir fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Ankara Kalkınma Ajansı ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu işbirliği ile gerçekleştirilen "Gülümse Ankara Çekiyorum" temalı 2. Ankara Fotoğraf Yarışması’nda dereceye giren eserlerin yer aldığı sergi 31 Aralık’a kadar gezilebilecek…

Ankara’nın başkent oluşunun 92. Yıldönümünde kapılarını ziyaretçilerine açan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, satrançseverlerin ve özel organizasyonların buluşma noktası olmaya başladı. Açılışından bu yana yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı olan, 103 ülkeden 549 satranç takımı ile gezenleri dünya yolculuğuna çıkaran müze, bu kez de ziyaretçilerini Ankara yolculuğuna çıkarıyor. Geleneksel Ankara evi mimarisiyle inşa edilen müze, gençlerin objektiflerine yansıyan renkli Ankara karelerinin görülebileceği bir fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. "Gülümse Ankara Çekiyorum" temasıyla bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Ankara Fotoğraf Yarışması’nda dereceye giren ve sergilenmeye değer bulunan 41 eserin yer aldığı sergi, 31 Aralık’a kadar Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde gezilebilecek.

Ankara’nın tarihi, kültürel, coğrafi ve etik değerlerinin ortaya çıkarılması ve bu değerlerin genç nesillerdeki farkındalığını artırmak amacıyla düzenlenen yarışmaya katılan gençlerin objektifleri ile yakaladıkları birbirinden renkli ve ilginç Ankara fotoğrafları bu sergide görülebilecek. Ankara Kalkınma Ajansı ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu işbirliği ile düzenlenen "Gülümse Ankara Çekiyorum" temalı Ankara Fotoğraf Yarışması’nda dereceye girenler geçtiğimiz günlerde Ankara’da düzenlenen bir törenle ödüllendirilmişti. Yarışmada Hamiyet İlhan birinci, Serkan Özkan ikinci, Musa Talaşlı ise üçüncü olmuştu.

ANKARA VE SATRANÇ TUTKUSU

Başkentin ‘müzeler bölgesi’ olarak da bilinen tarihi semtlerinden Hamamönü’nde yer alan ‘müze ev’ kategorisindeki Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, bir ömrü kaplayan tutkunun eseri olan 549 satranç takımının arasında sergilenen Ankara fotoğraflarıyla, Başkentlilere farklı bir Ankara turu yaptıracak.

Dünyanın en büyük satranç müzelerinden birini Ankara’ya armağan eden Gökyay Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay, müzenin ana konseptine uyumlu özel sergilere, sergileme alanını kiralayarak yer vermeyi planladıklarını kaydetti. Ankara’ya dair bir fotoğraf sergisi ile güzel bir başlangıç yaptıklarını vurgulayan Gökyay, Ankara tutkusunun da satranç tutkusu kadar güçlü bir duygu olduğunu işaret ederek, "Gençlerde Ankara tutkusunu oluşturulmasının şehre büyük bir dinamizm kazandıracağına inanıyorum. Onların Ankara’yı gerçek değerleri ve özellikleri ile keşfetmesine vesile olmalıyız. Bu yıl ikincisi düzenlenen Ankara Fotoğraf Yarışması’nda gençlerimizin Ankara’yı nasıl gördüklerini, objektifleri ile nasıl anlattıklarını gördük. Satranç tutkum var ama başkente olan tutkum çok daha güçlü. Gençlerde Ankara tutkusunu, Ankara değerlerini güçlü tutmalıyız. Bu tarz yarışmalar çok önemli bir iletişim köprüsü oluyor. Ankara’ya dair genç bakışı yansıtan fotoğrafları geleneksel ‘Ankara Evi’ konsepti ile inşa ettiğimiz müzemizde sergilemekten ayrı bir mutluluk duyuyoruz. Başkentlileri, müzemizin muhteşem atmosferinde, Ankara’nın gençlerin objektiflerine yansıyan farklı özelliklerini görebilecekleri bir yolculuğa çıkarıyoruz. Herkesi bu yolculuğa bekliyoruz" dedi.

RENKLİ ETKİNLİKLERİN, TOPLANTILARIN YENİ ADRESİ

Türkiye'de ilk, dünyada ise az sayıdaki örneklerden biri olan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, çeşitli toplantılara, renkli etkinliklere, dinletilere ve sergilere de ev sahipliği yapmaya başladı. Gökyay Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay, müzenin, modern müzeciliğin güzel örnekleri arasında yer aldığına dikkat çekerek, satranç koleksiyonu ve müzenin atmosferi ile farklı sosyal grupların ihtiyaçlarına, ilgilerine yönelik hizmetler sunduklarını söyledi. "Artık çeşitli toplantılara, renkli etkinliklere, sergilere de ev sahipliği yapmaya başladık. Sunduğumuz hizmetlerle Ankara’da müzeciliğe yeni bir soluk getiriyoruz. Burası yaşayan bir müze. Bambaşka dünyalara yolculuk etmek isteyen, eğitim, sosyal buluşmalar, özel organizasyonlar düşünen herkes için renkli seçeneklerimiz var. Müze ziyaretçilerimizi müze kullanıcısı haline getirme anlayışı ile hareket ediyoruz" şeklinde konuşan Gökyay, "Çok kısa bir süre önce açılan müzemize hem yerli, hem yabancı ziyaretçilerimizin ilgisi çok büyük. Özel ve devlet okulları randevu sistemi ile randevu alarak müzemizi ziyaret edebilirler. Müzemiz, satranç severlerin ve renkli etkinliklerin adresi olacak gözüküyor" değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim