Endonezya Dışişleri Bakanlığı, Avustralya donanmasının insan tacirlerine Endonezya'ya dönmeleri için para ödediği iddialarının araştırıldığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arrmanatha Nasir, AA muhabirine yaptığı açıklamada 6 insan taciri ve 65 kaçak göçmeni taşıyan iki teknenin mayıs ayında Avustralya kara sularına girdiğine dair istihbarat aldıklarını belirtti.

Nasir, "Aldığımız bilgiye göre Endonezya'ya dönmeleri için kaçakçıların her birine 5 bin dolar ödenmiş. Yapılan araştırmanın sonuçlanmasının ardından nasıl bir tutum izleyeceğimizi belirleyeceğiz" dedi.

Göçmenlerin gözaltına alındığı Rote Adası'nın polis şefi M. Hidayat de AA muhabirine Avustralya Federal Polisi yetkililerinin iddiaları araştırmak üzere adaya geldiğini söyledi.

"Sydney Morning Herald" gazetesi, dün Bangladeşli, Sri Lankalı ve Arakanlı 65 kaçak göçmeni taşıyan iki teknenin Avustralya donanması ve gümrük yetkilileri tarafından durdurulduğunu, teknedeki insan kaçakçılarına Endonezya'ya dönmeleri karşılığında para ödendiğini ve iki yeni tekne verildiğini yazmıştı.

Teknelerdeki göçmenlerden Sri Lankalı Kayuran, gözaltında tutulduğu Rote Adası'nda "Kompas.com" haber sitesine Avustralya donanma yetkililerinin kendilerini yasa dışı yollardan Yeni Zelanda'ya götürmeye çalışan insan kaçakçılarına para verdiğini belirtmişti.

Bu arada Avustralya Başbakanı Tony Abbott, iddialarla ilgili yorum yapmak istemediğini ifade etti.

Abbott, Radio 3AW'ye yaptığı açıklamada "Operasyonel konularda yorum yapmayacağım. Ancak yasa dışı göçmenleri taşıyan teknelerin Avustralya'ya girmemesi konusunda kararlıyız. Yaptığımız, tekneleri öyle ya da böyle durdurmak. Avustralya, insan kaçakçılığı ve insanların yaşamlarına mal olan bu çirkin ticaretin etkilerinden ülkeyi korumak için gerekli her şeyi yapmaya kararlıdır" dedi.