Güray SOYSAL

BU CADDEDE YAŞAYACAK

Türk güreşinin efsanelerinden Tevfik Kış, Oran’da apartmanın bulunduğu caddede adı yaşayacak. Vefakar olduğunu her fırsatta gösteren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Türkiye Güreş Vakfı Başkanı, Olimpiyat ve Dünya Şampiyonunu güreşçimiz Ahmet Ayık’ın ön ayak olduğu girişim sonunda büyük şampiyon Tevfik Kış’ın adı takılan levhada da yaşayacak. Bu nedenle düzenlenen mütevazı törene, Kış’ın ailesinin yanı sıra şampiyonumuz Ahmet Ayık ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir ÖdemişBasşkan Mansur Yavaş adına ve spor adamları katıldı. Bir vefanın güzel örmeği olarak ortaya çıkan bu durum üzerine, büyük şampiyon güreşçimiz Tevfik Kış’ın adı bir kez daha ölümsüzleşmiş oldu.

O’DA KİTAPLILAR SAFINDA

Türk güreşinin gurur abidesi, Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu Ahmet Ayık’ın kitabı nihayet piyasaya çıktı. Büyük Şampiyon kitaptan elde edilecek tüm geliri, benimde üyesi olduğum, Türk Güreş Vakfı’na bağışlanacak. Meslektaşım ve kardeşim Hamit Turan’ın da büyük emek verdiği kitap, sporumuzun yanı sıra güreşimize ışık tutacak. 391 sayfalık kitabı okumaya ve faydalanmaya başladım. Bu münasebetle Ahmet Ayık abime teşekkür eder,, Allah ona uzun yıllar sağlıklı bir hayat versin.

DEĞERİNİ BİLMEDİĞİMİZ FUTBOL ADAMI

Adamlığı yüz üzerinden yüzlüktü. Tahsili ve futbol bilgisi de bir o kadardı. Müjdat Yalman’dan bahsediyorum. Ankaragücü formasını terletirken her defasında “futbol böyle oynanır” diye herkese gösterdi. Teknik adamlığı ise, mükemmeldi. Hiçbir yöneticiye karşı yavşamadı. Bildiği doğruları her seferinde söyledi. Bu durumdan, bir dakika bile olsa, şikayet etmedi. Değerini ne biz, nede futbolu yönettiğini zannedenler bilmedi veya bilmek istemedi. Sonunda... 71 yaşında futbolun beyefendisi olarak aramızdan ayrıldı. Müjdat kardeşime rahmet dilerken, futbolumuzun bu beyefendisini de her fırsatta gündeme getirmek boynumun borcu olsa gerek.

SELİM SIRRI TARCAN

1874'te bugünkü Yunanistan sınırlarında kalan Yenişehir'de (Larissa) miralay Yusuf Bey ile Zeynep Hanım'ın çocuğu olarak dünyaya geldi. Yusuf Bey'in 1876 Karadağ Muharebeleri'nde şehit düşmesi üzerine 2 yaşında babasız kalan Tarcan, ailesi ile İstanbul'da asker olan dayısının yanına yerleşti. Galatasaray Lisesinde 8 yıl eğitim gören Selim Sırrı Tarcan, daha sonra Askeri Mühendislik Okulunu bitirdi. Bir süre İzmir'de beden eğitimi öğretmenliği yapan Tarcan, burada tenis, halter, disk atma, boks, eskrim, güreş, yüzme, bisiklet ve futbol gibi sporlarla uğraştı. Teknik üniversitede eskrim ve cimnastik öğretmenliği yapan Tarcan, Juery aracılığıyla 1907 yılı yazında Uluslararası Olimpiyat Komitesine yeni üyeler kazandırmak için dünya turuna çıkan modern olimpiyatların kurucusu Baron Pierre de Coubertin ile tanıştı. 1908 Aralık ayında da IOC'ye üye kabul edilen Selim Sırrı Tarcan, Osmanlı Olimpiyat Cemiyetini IOC'de ilk kez 1909 yılında yapılan Berlin birleşiminde temsil etti. Selim Sırrı Tarcan, Türkiye'de voleybol ve boksun kurucusu olarak kabul ediliyor. Yaşamı boyunca 58 kitap, 2 bin 500 makale yazıp, bin 520 konferans veren Tarcan, Türkiye'de voleybol ve boks sporlarının kurucusu olarak biliniyor. Selim Sırrı Tarcan, kurucusu olduğu Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinde 1923-1927 yıllarında başkanlık görevini yürüttü. Bir dönem bürokratlık yapan Selim Sırrı Tarcan, daha sonra siyasete atıldı ve milletvekili seçildi. Tarcan, 2 Mart 1957'de İstanbul'da vefat etti.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KULÜP KURUYOR

İçişleri Bakanlığı, spor kulübü kurmak için harekete geçti. Emniyet ve Jandarmadaki mevcut kadrosunun bir kısmını spora yönlendirmek için kolları sıvayan İçişleri Bakanlığı yöneticileri bu konuda çalışmalarda son aşamaya geldi. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile sıkı temas içine giren İçişleri Bakanlığı, bünyedeki kabiliyetlileri spora yönlendirmek istiyor. Bu konudaki çalışmalar 1 aya kadar açıklanacak.

Doğru söze ne denir?

Hiçbir şey korkuya dayanan saygı kadar iğrenç değildir. ALBERT CAMUS