ANKARA  - Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, AB Komisyonunun vizesiz seyahat için tavsiye kararına ilişkin, "(Vize serbestisi ve Geri Kabul Anlaşması) Anlaşmayı tamamlamak için teknik kriterler ve rapordaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi konusunda sürekliliğe ihtiyacımız var. Bundan sonra gelecek hükümetlerden de bunu bekliyoruz." dedi.

Haber, basın mensuplarına, vize serbestinde gelinen son nokta ve AB Komisyonunun 4 Mayıs'taki raporu hakkında bilgi vererek, soruları yanıtladı.

Vize serbestisi konusundaki çalışmalarda sona yaklaşıldığını ancak tarafların yapması gereken yükümlülüklerinin bulunduğunu dile getiren Haber, bu kapsamda Türk mevkidaşlarıyla iletişim halinde olduklarını ve geriye kalan kriterlerin de belirlenen tarih çizelgesi doğrultusunda tamamlanması gerektiğini kaydetti.

Haber, vize serbestisi konusunda görüşmelerin aslında 2013'te başladığını anımsatarak, çalışmalara o dönemde başlanmasaydı bugün gelinen noktada olunamayacağını söyledi.

Haber, AB Komisyonunun 4 Mayıs'taki toplantısında sadece Türkiye değil Ukrayna, Gürcistan ve Kosova'nın vatandaşlarının da turistik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde Schengen üyesi ülkelere vizesiz girebilmesi konusunu görüştüğünü hatırlattı.

Türkiye'nin bu süreçte yapması gereken en önemli çalışmalardan bir tanesinin de pasaportları AB üyesi ülkelerin standardına getirmesi olduğunu anlatan Haber, bunun dışında Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Terörle Mücadele Kanununun AB standartlarına uyumlu hale getirilmesi, Europol ile operasyonel işbirliği anlaşması ve AB ülkeleri ile adli işbirliği yapılması konularında da yasal sürecin tamamlanması gerektiğini bildirdi.

Haber, "Terör tanımının AB standartları ile uyumlu olarak gözden geçirilerek revize edilmesi gerekiyor." diye konuştu.

"Terörle Mücadele Kanunundaki terör tanımının değiştirilmesi konusunda AB'nin Türkiye'den tam olarak beklentisi nedir?" sorusu üzerine Haber,  "Bu konuda konuşmak zorundayız. Bu konuda açıklamalarımız olacak. Rapor, tamamen açık ve net. Bu konuda bir çözüm bulmalıyız." ifadelerini kullandı.

Haber, "Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 22 Mayıs'ta düzenlenecek AK Parti Olağanüstü Kongresi'nde aday olmaması, yeni kurulacak hükümetten beklentiler ve son günlerde yaşanan siyasi gelişmeler hakkında AB ne düşünüyor?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Hükümet ile birlikte iyi çalıştık. Mülteci anlaşması Davutoğlu yönetimindeki Türk hükümetince önerilen bir girişimdi. (Vize serbestisi ve Geri Kabul Anlaşması) Anlaşmayı tamamlamak için teknik kriterler ve rapordaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi konusunda sürekliliğe ihtiyacımız var. Bundan sonra gelecek hükümetlerden de bunu bekliyoruz."
Editör: TE Bilisim