ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Myanmar’da Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) sahip olması gerektiği hakların kendilerine verilmediğini belirterek, onların durumundan endişe etmeyi sürdürdüklerini söyledi.

Harf, günlük basın brifinginde, Myanmar’da Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı ayrımcılığa ilişkin soruları da yanıtladı.

Myanmar’da özellikle Arakan eyaletindeki Rohingyalılara ilişkin devam eden durumdan kaygı duyduklarını ifade eden Harf, Myanmar hükümetinin bu insanların yaşam şartlarını iyileştirmek için adımlar attığına vurgu yaptı.

Harf, bu noktada Myanmarlı yetkililerle görüşmelerini de sürdürdüklerini dile getirerek, "Özellikle Rohingyalılar konusunda endişe duyuyoruz. Kesinlikle oradaki duruma odaklanmış durumdayız. İnsan hakları raporlarının da ifade ettiği gibi, Rohingyalılar sahip olması gereken haklara sahip değiller. Bu durumdan, onların gördüğü muameleden ve göçmen olmalarına neden olan şartlardan kaygılanmaya devam ediyoruz" ifadesini kullandı.

-Erdoğan’ın Batı medyasına eleştirisi soruldu-

Öte yandan Harf’a, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batılı medyalara yönelik eleştirisi de soruldu.

ABD’nin ifade özgürlüğünü desteklediğini dile getiren Harf, "Türkiye’de hükümetin müdahalesinden ve ifade özgürlüğünden endişe duymayı sürdürdüklerini" daha önce de belirttiklerini söyledi.

Harf, bağımsız ve özgür bir medyanın demokrasi ve açık toplumların temel unsurlarından olduğunu belirterek, "Türkiye’nin dostu ve NATO müttefiki olarak, Türk yetkililere eylemlerini demokratik değerlere uygun olarak yerine getirmeleri" çağrısında bulunduklarını kaydetti.