İsrail'den Refah için 'yakında işgal' tehdidi İsrail'den Refah için 'yakında işgal' tehdidi

Hollywood'un ünlü yapımcılarından olan Harvey Weinstein'ın, 2017 yılından bu yana 100'den fazla kadını taciz ettiği iddia edilmiş ve hakkınbda dava açılmıştı. 2020 yılından bu yana yargılandığı tecavüz davasından Weinstein, 23 yıl hapis cezası almıştı. Ancak son habere göre New York Yüksek Mahkemesi, verdiği kararda cinsel saldırı mahkumiyetini bozdu. Mahkeme, Weinstein’in kendilerine saldırdığını söyleyen bazı kadınların tanık olarak dinlenmesini gerekçe olarak gösterdi.

Yüksek Mahkeme, 72 yaşındaki yapımcıya yöneltilen bu cinsel saldırı suçlamalarının dinlenmesinin söz konusu mahkemedeki suçlamalarla ilgili olmadığını belirlediğini açıkladı. Hollywood dünyasından birçok isim Weinstein’i cinsel saldırı ve tacizle suçlamıştı. Bu isimler arasında; Kate Beckinsale, Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Cara Delevingne, Madonna, Angelina Jolie, Minka Kelly, Eva Green, Paris Hilton ve Gwyneth Paltrow yer almıştı. Davadan çıkan cinsel saldırı mahkumiyetinin bozulma kararı ise, Hollywood camiasında sert tepkiyle karşılandı. 

Harvey Weinstein 2

Weinstein aleyhindeki iddiaları kamuoyuna açıklayan ilk kişilerden olan Büyük Hesaplaşma, Kızları Öp ve Uyumsuz gibi filmlerin oyuncusu Ashley Judd yaptığı açıklamada, “Her gün, kadın olarak bedenlerimiz üzerinde erkeklerin hak sahibi olduğu bir ortamda yaşıyoruz. ABD'de bizim için en tehlikeli yer evlerimizdir. Bize saldıran, tecavüz eden ve öldüren erkekler bunu bilen erkeklerdir. Harvey Weinstein'ın seri cinsel saldırılarından sağ kurtulan her birimiz onu tanıyorduk. Kendisiyle olan ilişkimizdeki gücünü kullandı. 1996 yılında o otel odasındaki cinsel saldırısından zar zor kurtulduğumda bana iftira attı. Onun tuhaf cinsel tacizinden, gazabından ve cezasından kurtulamadım. Kariyerim onun yüzünden çok farklı bir noktada. Bugün 4 jürinin verdiği karar gerçeği değiştirmemektedir. Gerçek tutarlıdır” dedi.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscarı ödüllü oyuncu Mira Sorvino ise karar sonrası açıklamasında, “Mahkemeler ne zamandan beri daha önceki kötü eylemlere ilişkin delillerin kabul edilmesine izin vermiyor. O, 200'den fazla kadına tecavüz eden/zarar veren biri! Adalet sisteminden tiksiniyorum” ifadelerine yer verdi.

Harvey Weinstein'ı 2015 yılında kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu açıklayan model Ambra Battilana Gutierrez ise, “Temyiz Mahkemesinin kararı, ceza hukuku sistemine yönelik bir suçlamadır, sadece Weinstein ve arkadaşlarının değil, aynı zamanda moda endüstrisinde genç kadınları bilinçli olarak dışlayan düzenleme eksikliğinin de mağduru olan benim gibi hayatta kalanlar için içten bir darbedir. Kızlar her gün Weinstein ve Bill Cosby gibi seri tecavüzcülerin insafına kalmıştır. Eğer savcı 2015'te davamı ciddiye alsaydı burada olmazdık. Bu, adalet sisteminin ve mahkemelerin hayatta kalanları ciddiye alma ve çıkarlarımızı koruma konusunda süregelen bir başarısızlığıdır" dedi. 

Muhabir: Ziya Burak Erol