ANKARA - Çankaya Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, barınak çalışanlarına verilen sokak hayvanlarını yakalama eğitimleri devam ediyor.

Çankaya Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Çankaya Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, sokak hayvanlarının sokaktan alınmasından barınakta kalma süreci ve sahiplenilmesine kadar her aşamada görev yapan personele köpek davranışları ve köpekle doğru iletişim konularında 2015 yılından itibaren aralıklarla eğitimler veriliyor. Barınak personelinin eğitimi, köpek ve kedi sahiplenen veya sahiplenmeyi düşünen vatandaşların köpek ve kedilerin bakımı ve psikolojisi konusunda bilgilendirilmesini de kapsıyor.

Sokak hayvanlarının agresyon eğilimlerini ortadan kaldırmak ve sokağa adaptasyon yeteneklerini arttırmak için uygulanan eğitimleri kapsayan "Şanslıyım Çünkü Eğitim Şansım Var" projesi çerçevesinde, barınakta görevli yakalama ekibi altı aylık periyotlarla yapılan ikinci bilgilendirme eğitimlerini aldı.

DOĞRU İLETİŞİM NASIL KURULUR?

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dr. Yasemin Salgırlı Demirbaş tarafından verilen eğitimde; sokak hayvanlarını yakalama aşamasında kullanılan kafes ve yakalama çubuğu olarak adlandırılan aparatların uygulamasında hayvanın herhangi bir tramvaya maruz kalmaması için nasıl kullanılması gerektiği anlatıldı. Eğitimde, köpek davranışlarının nasıl yorumlanması ve köpeklerle nasıl doğru iletişim kurulabilinir konu başlıklarıyla ilgili bilgilendirme yapıldı.

Salgırlı, ısırılma vakaları istatistiğinde sahipsiz sokak hayvanlarının yüzde 10-15’lik bir oranı oluşturduğunu söyledi. Salgırlı sokak hayvanlarının dışarıda maruz kaldığı sıkıntılar sonucu korku ve agresyon gibi psikolojik defektler geliştirdiğini, bunun doğal sonucu olarak da hayvanların insanlarla iletişiminde sorun yaşandığını vurguladı. Salgırlı doğru yaklaşımlarla köpeklerde sosyal uyumluluğun arttırılabileceği buna endeksli olarak toplumun da bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtildi.