ANKARA-Karayollarının yapımı ve geliştirilmesinde ihtiyaç duyulacak taşınmazların kamulaştırılmasında, kamulaştırma bedellerine karşılık gelmek üzere Maliye Bakanlığınca Karayolları Genel Müdürlüğüne devir ve temlik edilen bazı taşınmazlar trampa yapılabilecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının "Karayolu Yapımı Amaçlı Kamulaştırmalarda Hazine Taşınmazlarının Trampası Hakkında Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından; görev alanına giren karayollarının yapımı ve geliştirilmesi amacıyla ihtiyaç duyulacak taşınmazların kamulaştırılmasında, kamulaştırma bedellerine karşılık gelmek üzere, tapuda Hazine adına tescilli taşınmazlar veya devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlardan Maliye Bakanlığınca Genel Müdürlüğe devir ve temlik edilenlerin, ilgililerin onayı ile trampa yapılmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Genel Müdürlük veya yetki devredilen hallerde idare tarafından görevlendirilecek en az üç kişiden oluşan teknik ekip tarafından; kesinleşmiş karayolu güzergah planlarında yer alan ve yönetmelik kapsamında trampa işlemlerinde değerlendirilebilmesi mümkün olan il, ilçe merkezlerinde mahalle sınırları ile köy ve belde sınırları içerisinde kalan Hazine taşınmazları tespit edilecek ve bu taşınmazların listesi düzenlenecek. Bu listede yer alan taşınmazlar Genel Müdürlük tarafından maksadı ve sınırları belirlenerek alınacak kamu yararı kararında gösterilecek.

Defterdarlık tarafından yapılan inceleme sonucunda Genel Müdürlüğe devir ve temlikinde sakınca bulunmadığı ve yönetmelik kapsamında değerlendirilebileceği tespit edilen taşınmazlar hakkında Maliye Bakanlığının onayı alınmak suretiyle, Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlarla tapuya tescili mümkün olan Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler tapuda Hazine adına tescil edildikten sonra, bedelsiz olarak devir ve temlik işlemleri yapılacak.

Devredilen taşınmazların, devir amacı dışında kullanıldığının ilgili defterdarlık tarafından tespit edilmesi halinde; amaç dışı kullanıma üç ay içinde son verilmesi gerektiği hususu Genel Müdürlüğe bildirilecek. Üç aylık süre sonunda amaç dışı kullanıma son verilmemesi halinde işlem yapılacak.

Genel Müdürlüğe devir ve temlik edilen taşınmazlarla mülkiyeti kişilere ait ve trampa edilecek olan taşınmazların değerlerinin tespitinde, Kamulaştırma Kanununda belirtilen usul ve esaslar uygulanacak. Öte yandan, yönetmelikle devir ve temliki yapılamayacak Hazine taşınmazlar da belirlendi.