KIRIKKALE  - CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, "Her yerde CHP'ye ciddi bir ilgi var. Şu aşamada oyunu artıran tek parti CHP. Bazı partilerin oyları durağan, bazılarında düşüş var. Bunu 1 Kasım akşamı göreceğiz" dedi.

Partisinin Kırıkkale İl Başkanlığını ziyaret eden Bingöl, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bir gazetecinin sığınmacılarla ilgili sorusunu cevaplandıran Bingöl, 4-5 yıl önce Suriye sorunu gündeme geldiğinde çok açık bir şekilde ve net bir tavır koyduklarını bildirdi.

O zaman Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Suriye ile ilgili düşüncelerinin açık bir şekilde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektupla iletildiğini belirten Bingöl, bunun dikkate alınmadığını savundu.

Bingöl, yakın komşuluk nedeniyle en büyük sığınmacı sorununu Türkiye'nin yaşadığına işaret erek, 2 milyon 300 binin üzerinde Suriyeli vatandaşın geldiğini dile getirdi.

Suriye'den gelenlere kucak açıldığına ve sahiplenildiğine vurgu yapan Bingöl, Avrupa'nın bu sorunu görmezden geldiğini ve Türkiye'nin üzerine yıktığını aktardı.

Avrupalı yetkililerin "tehlike kapıya dayanınca" Türkiye ile görüşmek zorunda kaldıklarına dikkati çeken Bingöl, şöyle devam etti:

"Türkiye'ye rüşvet teklif ederek bu sorun çözülmez. Türkiye üzerine düşeni yapıyor. Eğer bu insani bir sorunsa, bütün dünyanın sorunuysa, o zaman bütün ülkelerin bu soruna duyarlı olması ve herkesin kucak açması lazım. Biz üzerimize düşeni yaparız. Bunu görmezden gelmeyiz, yaptık. Ama Avrupa'nın yaptığı sadece ve sadece size para verelim, siz bunları burada tutun. Böyle çirkin bir anlayış olabilir mi? Bu ülke rüşvetle ayakta kalan bir ülke değil. Dışarından rüşvet vereceklerine sorumluluk üstlensinler. Mülteci sorunu bu."

Kurban Bayramı'nda Genel Başkanları Kılıçdaroğlu ile 5 gün Avrupa'yı karış karış gezdiklerini anımsatan Bingöl, "Resmi görüşmeler yaptık. Orada önemli konuların birisi de mülteci sorunuydu ve Genel Başkanımız çok net bir şekilde bu görüşmelerde Avrupa'nın tarzını eleştirdi. Daha o büyük göç dalgası ortaya çıkmadan bütün ülkelerin sorumluluk üstlenmeleri gerekmektedir" ifadesini kullandı.

Kamuoyu yoklamaları

CHP'nin açıklanan anket sonuçlarındaki durumunun sorulması üzerine Bingöl, anket firmalarının tamamında CHP'nin oylarının yüksek çıktığını ve bunu o firmaların açıklamak zorunda kaldıklarını söyledi.

Bingöl, 7 Haziran seçimleri sonrası ortaya koydukları tavır ve Türkiye'ye karşı olan sorumluluğu yerine getiren tek partinin CHP olması nedeniyle partilerinin ilgi odağı haline geldiğini savundu. Bingöl, "Her yerde CHP'ye ciddi bir ilgi var. Şu aşamada oyunu artıran tek parti CHP. Bazı partilerin oyları durağan, bazılarında düşüş var. Bunu 1 Kasım akşamı göreceğiz. Anketlerde bir takım manipülasyonlar yapılıyor, bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bazı partilerin oylarının birkaç puan arttığı imajı yaratılmaya çalışılıyor. Bu algı operasyonu tutmayacaktır" ifadesini kullandı.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün yaptığı Van mitingiyle ilgili olarak da düşüncelerini açıklayan Bingöl, şunları kaydetti:

"Tehdit ederek siyaset yapılmaz. 'Bize oy vermezseniz sonunuz böyle olur' demek doğru bir üslup değil. Bu bir tehdit içeriyor. Biz pozitif bir dil kullanıyoruz. Kimseyle kavga etmeden herkesi nitelikli bir siyaset yapmaya hep davet ettik. Bu tür olumsuz, negatif ve tehdit kokan siyaset anlayışını doğru bulmuyoruz. Vatandaş da bunu günü geldiğinde değerlendirecektir."

Editör: TE Bilisim