ANKARA  - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, Kurul'da tecrübeli, soruşturma konusunda ehil müfettiş sayısının son derece az olduğunu belirterek, "Müfettiş sayısı da kısıtlı. HSYK Teftiş Kurulu, bu sayıda müfettişle hem denetim yapıyor hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir döneminde olmadığı kadar nitelikli soruşturmalarla uğraşıyor" dedi.

Yılmaz, makamında yaptığı açıklamada, "HSYK'nın Paralel Devlet Yapılanması'nın yargıdaki ayağıyla ilgili yürütülen soruşturmalarda yavaş hareket ettiği, yetersiz kaldığı" yönündeki eleştirilere yanıt verdi.

Bu tür eleştirilerin haksız olduğunu söyleyen Yılmaz, olaya baştan bakmak gerektiğini, 2010'da yeni HSYK'nın göreve başlamasıyla Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulunda adalet müfettişi olarak görev yapan 100'ün üzerindeki tecrübeli, işinin ehli müfettişin görevden uzaklaştırıldığını söyledi.

Yılmaz, 2014'te kendilerinin göreve gelmesinin ardından o dönemden kalan müfettişlerin tamamına yakınının "Gülen grubuna yakın olmaları nedeniyle" HSYK müfettişliğinden uzaklaştırıldığını kaydetti.

Bu yeni dönemde, 2010'da görevden uzaklaştırılan eski müfettişlerden yaklaşık 10'unun geri döndüğünü anlatan Yılmaz, "Şu anda tecrübeli, soruşturma konusunda ehil müfettiş sayımız son derece az, müfettiş sayısı da kısıtlı. HSYK Teftiş Kurulu, bu sayıda müfettişle hem denetim yapıyor hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir döneminde olmadığı kadar nitelikli soruşturmalarla uğraşıyor. Her müfettişte yaklaşık 10-15 soruşturma evrakı var. Bunlar kapsamlı soruşturma evrakı" diye konuştu.

Yılmaz, "17-25 Aralık" savcılarına yönelik soruşturmaların bile ancak 1 yılda tamamlanabildiğini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Soruşturmalar kolay neticelenmiyor. Çok sayıda kapsamlı, bilgi, belge inceleniyor. 3. Daire, inceleme ve soruşturma izinlerinde fedakarca bir çaba gösteriyor. Önünde biriken on binlerce şikayet dilekçesine rağmen geceli gündüzlü çalışmasını sürdürüyor. Müfettiş arkadaşlarımız insanüstü bir çabayla çalışıyor. 2. Daire'de ise gelen ve bekleyen hiçbir evrak bulunmamakta. Her türlü hukuksuzlukla ilgili HSYK gerekli duyarlılığa sahip. Özellikle yargı içinde kümelenmiş örgütlerle ilgili duyarlılığı daha yüksek. Hukuk içinde, kararlılıkla çalışmalarını sürdürüyor. Bundan sonra da aynı duyarlılıkla çalışmalarına devam edecek. Şu anda bize gelmiş bekleyen bir dosya yok. Müfettişlerin tedbir talepleri işin özelliği gereği gecikmiyor zaten, şu an önümüzde bekleyen hiçbir tedbir talebi yok. Müfettişlerin elinde devam eden soruşturmalar var. Kozmik Oda soruşturması, İzmir'deki Askeri Casusluk Davasıyla ilgili soruşturmalar devam ediyor. 2. Daire'de hiçbir iş beklemiyor."

"SORUŞTURMALAR KOLAY OLMUYOR"

HSYK Teftiş Kurulu'ndaki müfettiş sayısının ancak 100'ü bulduğunu, 20 müfettiş daha alacaklarını kaydeden Yılmaz, kıdemli yaklaşık 10 müfettiş dışındakilerin, disiplin hukuku açısından çok fazla tecrübeleri bulunmadığını söyledi. Başkan Mehmet Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bütün yük bu sayıları 10'u bulmayan müfettişlerde. 7 bin kişinin dolaylı dinlendiği Selam ve Tevhid Soruşturması'nda, müfettiş tek tek bütün evrakı elden geçirdi. Kimin hangi kararı verdiği, kimlerin dinlendiği, ne yapıldığı, tek tek gözden geçirildi. 2 sene sonra rapor yetişecek mi bekliyoruz. Yani kolay olmuyor bu soruşturmalar. Bize yönelik eleştiriler yerine 'HSYK'nın paralel yapıyla mücadelesini gönülden destekliyoruz, kararlılıkla devamını istiyoruz' denilebilirdi. Hiç kimseye haksızlık yapamam. Ne 3. Daire'ye ne müfettişlere ne de kendime. Burada saniye dosya tutmadım.

Biz tekrar yargıya güven ve itibar kazandırmaktan sorumluyuz. Bütün misyonumuz, zamanında yapılan bütün hukuksuzluklara, hukuka aykırılıklara gerekli cezaları vermek kadar, hukukun yeniden güvenilir, saygın konuma gelmesi. Hukuksuzluktan bu millet çok çekti, bir daha hukuksuzluk hiçbir yerde olmasın. O nedenle usulsüz dinlemeleri, komploları, uydurma delilleri artık tarihe gömelim. Türkiye'nin böyle bir gündemi olmasın, Türkiye hep hukuk konuşsun, hep hukuk zemininde olsun. Bizim Türk yargısına karşı sorumluluğumuz bu. Tekrar hukuka itibar kazandırmak, hukukçu kimliğini tekrar ihya etmek için buradayız. Bu nedenle de elimizden gelen titizliği gösteriyoruz."