ANKARA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu İşveren Heyeti'nin kamu çalışanları için 2016'nın her iki yarısında 4+4, 2017'nin her iki yarısında ise 3+3 oranında artış teklif ettiğini açıkladı.

Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin 3. toplantısı yapıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Toplantı Salonundaki toplantıda, Kamu İşveren Heyeti'ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başkanlık yaptı.

Toplantıya, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen, yetkili sendikaların temsilcileri ve ilgili bürokratlar da katıldı.

"Haftaya uzlaşmanın sağlanacağını ümit ediyorum"

Toplantının açılışında konuşan Bakan Çelik, 2014-2015 yıllarını kapsayan 2. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde, toplantıların geneliyle ilgili 17, 11 hizmet koluyla ilgili de 85 kazanımın gelecek toplu sözleşme döneminde de devam ettirilmesini teklif ettiklerini söyledi.

Çelik, 15 Ocak 2005'ten sonra göreve başlayan kamu çalışanlarına bir derece verilmesinin de teklifleri arasında bulunduğunu belirtti. Çelik, 2016-2017 yıllarına ilişkin zam oranıyla ilgili şu açıklamada bulundu:

"2016'nın her iki yarısında 4+4, 2017'nin her iki yarısında ise 3+3 oranında artış yapılmasını ve bu artışların enflasyonun altında kalması halinde ise bir sonraki dönemin başında bu enflasyon farklarının ödenmesini teklif ediyoruz."

Gelecek hafta içerisinde uzlaşmanın sağlanacağını ümit ettiğini ifade eden Çelik, taraflar arasında anlaşmanın sağlanamaması halinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu ile ilgili sürecin başlayacağını bildirdi.

Memur-Sen heyeti salondan ayrıldı

Bakan Çelik'in açıkladığı zam önerisine tepki gösteren Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, önerilen zam oranını kabul edilebilir bulmadıklarını ifade ederek, "Kamu İşveren Heyetinin teklifini tekrar müzakere edip masaya tekrar getirmesini istiyoruz. Bu teklife, refah payı ile taban aylık zammı da eklenmelidir" dedi.

Toplantıyı bugün için bitirmeyi uygun bulduklarını söyleyen Yalçın, "Kamu işveren heyetinin bereketli bir teklifle masaya gelmesini bekliyoruz" diyerek, Memur-Sen heyetiyle birlikte toplantı salonundan ayrıldı. Bunun üzerine Bakan Çelik ve ilgili bürokratların da salondan ayrılmaya başlaması üzerine KESK Genel Başkanı Özgen, Çelik'in masadan kalkmasına ve salondan ayrılmasına tepki gösterdi.

Konfederasyonların zam talepleri

Memur sendikaları ile hükümet arasında 3 Ağustos'ta yapılan ilk toplantıyla başlayan 3. dönem toplu sözleşme sürecinde, Memur-Sen 2016 için 8+8 zam ve taban aylığa 150 lira, 2017 için 7+7 oransal zam ve taban aylığa 100 lira artış, Türkiye Kamu-Sen 2016'da yüzde 22 ve taban aylığa seyyanen net 100 lira zam, KESK ise en düşük memur maaşının 2 bin 900 liraya yükseltilmesi ile aile, çocuk ve yemek yardımı talep etmişti.