ANKARA  - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, hükümetin OHAL ilan eden hükümet konumuna düşmemek için vali ve kaymakamlara bu hukuk ve yasa dışı işlemi yaptırdığını savundu. 13 TV ve radyo kanalının Türksat uydusundan indirilmesiyle ilgili bir soruya da Tanrıkulu, "Türksat aynı zamanda kamu hizmeti gören bir platformdur. Bir yargı kararı olmadan işlem yapması kabul edilemez. Basın ve medya özgürlüğüne tamamen aykırıdır. Fakat hükümet maalesef medya özgürlüğünü ayaklar altına almaya devam ediyor." dedi.

1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından, 26. dönemde görev yapacak milletvekillerinin TBMM'de kayıt işlemleri devam ediyor. Meclis Şeref Holü'nde kurulan masalarda CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kaydını yaptırdı. Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağı ve yaşanan çatışmaları yerinde inceleyen Tanrıkulu, yaklaşık 10 bin kişinin evlerinden göç etmek zorunda kaldığını ifade etti. Üç mahallede kurşunlanmayan, hasar görmeyen evin neredeyse olmadığını dile getiren CHP İstanbul Milletvekili, sivil ve güvenlik güçlerinden hayatını kaybedenlerin olduğunu hatırlattı.

Demokrasilerde 12 gün süren sokağa çıkma yasağı olmayacağını vurgulayan Sezgin Tanrıkulu, vali ve kaymakamların böyle bir hakkı olmadığını belirterek ancak sıkıyönetim veya OHAL ilan edilmesiyle sokağa çıkma yasağı uygulanacağını vurguladı. Tanrıkulu, hükümetin OHAL ilan eden hükümet konumuna düşmemek için vali ve kaymakamlara bu hukuk ve yasa dışı işlemi yaptırdığını savundu.

Bölgenin 7 Haziran'dan sonra ateş çemberine döndüğüne dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı, yaşanan olaylardan sonra yaklaşık 600 insanın hayatını kaybettiğini ifade etti. Sorunların Ankara'da çözüleceğine dair bir inanç olmadığını ifade eden Sezgin Tanrıkulu, 24 ve 25. dönemin toplumsal barış adına boşa harcandığını vurguladı.

SAMANYOLU YAYIN GRUBU'NUN UYDUDAN İNDİRİLMESİ

Öte yandan hiçbir hukuki gerekçe gösterilmeksizin ve Türksat'la 2024 yılına kadar sözleşmesi bulunan yayın grubuna bağlı Samanyolu TV, Samanyolu Haber TV, Mehtap TV, Yumurcak TV ile Türkiye'nin ilk Kürtçe özel televizyonu Dünya TV'nin de aralarında bulunduğu 13 TV ve radyo kanalının Türksat uydusundan indirilmesiyle ilgili bir soruya da Sezgin Tanrıkulu, "Türksat aynı zamanda kamu hizmeti gören bir platformdur. Bir yargı kararı olmadan işlem yapması kabul edilemez. Basın ve medya özgürlüğüne tamamen aykırıdır. Fakat hükümet maalesef medya özgürlüğünü ayaklar altına almaya devam ediyor." cevabını verdi.

CHP kurultayıyla ilgili bir soruya CHP İstanbul Milletvekili, olağan kurultayın 6 ay veya 1 yıl sonra olması halinde olağanüstü kurultayı haklı bulabileceğini ifade etti. Olağan kurultayın zaten başladığını dile getiren Sezgin Tanrıkulu, aynı zamanda iki kurultayı yapmanın bir manası olmadığını kaydetti.