Duvar'ın özel haberine göre;  Bölüm başkanı Doç. Dr. Zeynep Set, fakülte dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş’a itiraz ederek, "kişiye özel olduğu gerekçesiyle" ilanın uygunsuz olduğunu ve O.K.'nin kadroya alınması halinde bölümün, YÖK tarafından akreditasyon yetkisi verilen Türk Psikologlar Derneği’nce akredite edilemeyeceğini aktardı. İddiaya göre Dekan Celalettin Vatandaş, Zeynep Set’e, kadroya kimlerin alınacağı konusunda kararın dekanlığa ait olduğunu söyledi ve O.K. 23 Temmuz 2019’de bölüme alındı.

İzmir'de 'Abdullah Zeydan' operasyonu: Çok sayıda kişi gözaltına alındı İzmir'de 'Abdullah Zeydan' operasyonu: Çok sayıda kişi gözaltına alındı

6 farklı soruşturma açılmadı

Daha sonrasında Set'in aktardığına göre; Set, O.K. için doçentlik kadrosu açılmasına yeniden alanının farklı olduğu gerekçesiyle itiraz etti. Ancak bir kurul kararı daha alınarak O.K. için ikinci kez kişiye özel ilan açıldı. İlanın hemen ardından da Zeynep Set bölüm başkanlığından alındı ve yerine artık doçent olan O.K. getirildi. Ardından da dekanlık, görevden aldığı Zeynep Set hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ suçlaması dahil 6 farklı soruşturma başlattı. Zeynep Set, bu soruşturmaların hiçbirinden ceza almadı.

"Öğrencilere tehditle ifade yazdırıldı"

“Artık nefes alamaz hale getirildim” ifadelerini kullanan Zeynep Set, yaşadıklarını 25 Mart'ta raporlaştırdı. Set, YÖK Denetleme Kurulu'na gönderdiği raporda şu ifadeleri kullandı:

"2024 yılı güz dönemi boyunca kimi öğrencilere derslerimde bilgim ve iznim olmadan ses kayıtları aldırıldı. WhatsApp'ta ders grupları üzerinden yapılan yazışmalar bölüm başkanlığına ve onun aracılığı ile dekanlığa iletildi. Verdiğim politik psikoloji ve toplumsal cinsiyet psikolojisi derslerinde bilimsel referansları kullanmam bana suç olarak döndürülerek, öğrencilere baskı ve korkutma yoluyla tanıklık ifadeleri yazdırıldı.

Rektör yardımcısı ve fakülte dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, odasına öğrencileri çağırarak, onurumu kıracak ve namusuma leke sürmeye yönelik iddialarda bulunmaya devam etti. Öğrencilerin sırayla rektör yardımcısının odasına çağrıldığı, kamera görüntüleri ile sabit. İki öğrenci, Rektör Yardımcısı Celalettin Vatandaş tarafından zorla ifade verdirildiğini yazılı olarak da anlattı."

"Soruşturma belgeye dayandırılmadı"

Dekanlık 22 Mart'ta ise Zeynep Set hakkında 'cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla soruşturma başlattı. Soruşturma herhangi bir belgeye dayandırılmadı. Yetki aşımları ve keyfi yönetim yüzünden tüm akademisyenlerin mağdur olduğunu belirten Zeynep Set, "Gelinen noktada akademisyen olarak küçük düşürülmüş, onurum zedelenmiş, namusuma leke sürülmeye çalışılmış, derslerimden alınmış, öğrencilerimden koparılmış oldum. Giderek şiddetlenen bu görevi kötüye kullanma ve mobbing süreci psikolojik sağlığımı olumsuz etkilemekte, maddi manevi kayıplara uğramama neden olmakta ve bilimsel çalışmalarımı sekteye uğratmaktadır" dedi.

Akademisyen Zeynep Set, uğradığını öne sürdüğü mobbing ve baskılarla ilgili olarak hukuki süreç başlattı. Set'in açtığı üç ayrı davada yargılama devam ediyor.

Editör: Ahmet Ertüm