ANKARA - Yenimahalle Belediyesi ve Özel Ankara Güven Hastanesi işbirliğinde Karşıyaka İkinci Bahar Dayanışma Merkezi’nde "Kalp Sağlığı ve Doğru Beslenme" konulu seminer düzenlendi.

Yenimahalle Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, seminerde; Uzman Diyetisyen Pınar Polat "Kalp ve Damar Hastalıklarında Beslenme", Kardiyolog Uzman Dr. Meltem Kayatürk Tekin ise "Kalp Sağlığı" konusunda İkinci Bahar müdavimlerini bilgilendirdi.

POLAT’TAN BESLENME TÜYOLARI

Kolesterol nedir, kanda kolesterol düzeyini etkileyen faktörler nelerdir, sağlıklı ve dengeli beslenme nasıl olmalıdır gibi konuları detaylarıyla anlatan Diyetisyen Pınar Polat "Besin seçiminizde ve yaşam tarzınızda yapacağınız ufak değişikliklerle, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinizi azaltabilir, hatta ortadan kaldırılabilirsiniz" dedi.

Polat, risk grubundaki tüm bireylerin sigara, alkol ve stresli ortamlardan uzak durmaları gerektiğinin altını çizerken fiziksel aktiviteyi arttırın, ideal vücut ağırlığınızı koruyun, şişmansanız ideal ağırlığınıza ulaşın, günde 4-6 öğün beslenin, günde 2 fincandan fazla kahve ve 2 bardaktan fazla siyah çay tüketmeyin, günde 8 – 10 su bardağı su için, fazla şeker tüketiminden kaçının, posa tüketiminizi arttırın ve beslenmenizde yağı azaltın gibi önemli uyarılarda bulundu.

DÜZENLİ KONTROL ŞART

Yılda 20 milyona yakın insanın kalp-damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatan Kardiyolog Uzman Dr. Meltem Kayatürk Tekin ise "Sigarayı bırakın, tuz kullanımını kısıtlayın, kan basıncımız, şekerimiz ve kolesterollerimiz kontrol altında olsun, bilinçli yapılan spor ve yine bilinçli beslenme ile kilomuzu, bel çevremizi azaltalım" diye konuştu.

Tekin, "İnsanları hasta olmadan korumak, hasta olduktan sonra tedavi etmekten daha önemlidir. Birinci derece yakınınızda erken yaşta kalp-damar hastalığı öyküsü varsa, şişmansanız, diyabet veya yüksek tansiyon hastası iseniz ve sigara kullanıyorsanız 30, sigara kullanmıyorsanız 40 yaşından itibaren düzenli olarak takiplerinizi yaptırın" dedi.