ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçen yıl 300 bin tonu aşan incir üretiminin bu yıl yüzde 9,5'lik artışla 328 bin tona ulaşmasının beklendiğini bildirdi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, bu yıl incirde genel olarak uygun bir mevsim yaşandığını belirterek, "Üreticilerimizin ilaçlı mücadelesiyle hastalık ve zararlıların meyveye zararı önlenmiş, kırmızı örümcek ve pas hastalığı geçen yıla oranla daha düşük kalmıştır. Geçen yıl 300 bin tonu aşan incir üretimimizin bu yıl yüzde 9,5'lik artışla 328 bin tona ulaşması bekleniyor" ifadelerini kullandı.

İncir üretiminin dünyada sınırlı sayıda ülkede yapıldığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

"İncir, geniş ekolojik uyum kabiliyeti dolayısıyla ülkemizin tüm sahil kuşağında yetiştirilmektedir. Marmara, Akdeniz, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri gibi, bazı yörelerimizde de sofralık incir yetiştiriciliği yapılmaktadır. İncir için en elverişli bölgelerimiz Büyük ve Küçük Menderes havzalarıdır. İncirin yüzde 61,4'ü, daha çok kurutmalık olmak üzere Aydın ilimizde yetiştirilmektedir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün son açıkladığı 2012 verilerine göre ülkemiz, yıllara göre değişmekle birlikte 1 milyon 93 bin ton olan dünya yaş incir üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini karşılayarak ilk sırada yer almaktadır."

- Kuru incirin yarıdan fazlası Türkiye'den

Bayraktar, dünya kuru incir üretiminin yüzde 53'ünün Türkiye'de gerçekleştirildiğini belirten Bayraktar, "Genel olarak dünya ihracatının yarısından fazlası ülkemizden karşılanmaktadır. Son 10 yıllık dönemde toplam kuru incir ihracatımız, ortalama 48 bin ton olarak gerçekleşmiş; ihracatın ortalama yüzde 82'lik kısmı yemeklik kuru incirden oluşmuştur. Bu ihracatın yaklaşık yarısı Fransa, Almanya, İtalya, ABD ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerine yapılmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.