İngiltere, Bosna'daki savaş sırasında Sırplar tarafından Srebrenitsa'da katledilen Boşnakların anılması amacıyla BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı hazırlıyor.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilciliğinden, AA muhabirine yapılan açıklamada, Srebrenitsa soykırımının 20. yılı dolayısıyla hazırlanan karar tasarısının henüz yazım aşamasında olduğu ve konsey üyelerine dağıtılmadığı kaydedildi.

Tasarının içeriğinin de halen şekillenmekte olduğu belirtilen açıklamada, "Tasarıyla genel olarak Srebrenitsa soykırımının kurbanlarının ve savaşta acı çeken tüm tarafların anılması ile Bosna Hersek'te daha aydınlık gelecekler için uzlaşının teşvik edilmesi amaçlanıyor" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, tasarıyla uluslararası toplumun, "BM tarihinin en karanlık anlarından birinden" dersler çıkarmasının ve soykırımların, savaş suçlarının ve insanlığa karşı suçların önlenmesi konusundaki kararlılığın teyit edilmesinin arzulandığı vurgulandı.

- Srebrenitsa'da ne olmuştu?

Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi.

Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklar'dan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü.

Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine ise bugüne kadar hala ulaşılamadı.
Editör: TE Bilisim