Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, insanın ayrım gözetmeksizin korunması gerektiğini, bunun için de güçlü bir uluslararası hukuka ihtiyaç olduğunu söyledi.

Cirit, Yargıtay Başkanlığı konferans salonunda düzenlenen "Lekelenmeme Hakkı ve Masumiyet Karinesi" Sempozyumu'nun açılışında konuştu.

İnsan haklarının Türkiye'de son zamanlarda önemsenen bir konu olduğuna işaret eden Cirit, bu sempozyumun düzenlenmesi ve Yargıtay İnsan Hakları Komisyonunun kurulmasındaki katkılarından dolayı Danıştay Başkanlığına teşekkür etti.

Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında birçok yasanın güncellendiğini, değiştirildiğini hatırlatan Cirit, Anayasa'nın 90. maddesiyle uluslararası sözleşmelerin iç hukukun bir parçası haline getirilmesinin taşıdığı önemi vurguladı.

İnsan haklarının devredilemez ve vazgeçilemez olduğunu belirten Cirit, "Bizatihi kıymetli varlık olan insanın nerede yaşarsa yaşasın, hangi ülkenin vatandaşı olursa olsun hiçbir ayrım gözetilmeksizin korunması gerekmektedir. Bunun için de güçlü bir uluslararası hukuka ihtiyaç vardır" dedi.

Cirit, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) ihlal yapan ülkelere ciddi yaptırımlar uyguladığını, o ülkeleri bu konularda önlem almaya zorladığını ifade ederek,

 AİHM kararlarının hukuk ve ceza yargılama usulünde içselleştirilmesi amacıyla Yargıtay üyeleri ile tetkik hakimlerinden İnsan Hakları Komisyonunu oluşturduklarını bildirdi.

Cirit, çalışmalar kapsamında içtihatlar hakkında farkındalıkların artırılması yönünde tetkik hakimleri ve üyelerle seminerler düzenleneceğini kaydetti.

- "Yargıtayın 2014 yılı iş yükü 1 milyon dosyadır"

Mahkemelerin kararlarının gecikmesinin vatandaşları mağdur ettiğini, bunun kamu hizmetlerini aksatabildiğini dile getiren Cirit, bu problemin AİHM tarafından birçok kez ihlal kararı verilmesine neden olduğunu aktardı.

Her uyuşmazlığın önce mahkemelere oradan da Yargıtaya taşındığına işaret eden Cirit, "Yargıtayın 2014 yılı iş yükü 1 milyon dosyadır. Geçen yıl 38 daire olarak 900 bin karar çıkardık, 100 bin geçen sene gelenden eksik karar verdik. Bu ne kadar sürdürülebilir, takdirlerinize arz ediyorum" diye konuştu.

İstinaf mahkemelerinin iş yükünü azaltacağını belirten Cirit, uzlaşma, ara buluculuk gibi alternatif çözümlerin önemini de vurguladı.

Konuşmanın ardından sunumlara geçildi. Seminere Danıştay Başkanı Zerrin Güngör de katıldı.