Ekonomi Bakanı Zeybekci: Türkiye olarak birlik ve beraberlik içerisindeki Irak hükümetiyle ilişkilerimizi olabildiğince artırmak istiyoruz. Irak'ın istikrarını kendi istikrarımız, birlik ve beraberliğini kendi birlik ve beraberliğimiz, Irak'ın refahının ve ekonomisinin artmasını da kendi refah ve ekonomimizin artması olarak görüyoruz

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye olarak birlik ve beraberlik içerisindeki Irak hükumetiyle ilişkilerini olabildiğince artırmak istediklerini belirterek, "Irak'ın istikrarını kendi istikrarımız, birlik ve beraberliğini kendi birlik ve beraberliğimiz, Irak'ın refahının ve ekonomisinin artmasını da kendi refah ve ekonomimizin artması olarak görüyoruz" dedi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) Levent'teki merkezinde düzenlenen Türkiye-Irak İş Konseyi'nin yeniden kuruluş anlaşmasının imza töreninde konuşan Zeybekci, konseyin yeniden canlanmasının, kurulmasının iki ülke için son derece önemli olduğunun altını çizerek sözlerine başlamak istediğini söyledi.

Irak ile Türkiye'nin dost, komşu değil kardeş iki ülke olduğunu dile getiren Zeybekci, tabiat, tarih, coğrafya ve bütün ortamın iki ülkeyi aralarının iyi olmasına zorladığını ifade etti.

Zeybekci, Irak ile Türkiye'nin birbirini seçme imkanı olmayan birer kardeş olduğunu kaydederek, "İnsan arkadaşını dostunu seçebilir ama kardeşini, annesini, babasını, çocuklarını seçemez. Onun için biz aynı coğrafyayı, tarihi, dağları, nehirleri, güzellikleri paylaşan iki ülke olarak yolumuza devam edersek ve bunun farkında olursak büyük başarılara imza atarız" diye konuştu.

"Irak ile Türkiye birbirini tamamlayıcı iki ekonomidir"

Bakan Zeybekci, ülkelerin ekonomi açısından birbirlerine olan ihtiyacına değinerek, Irak ile Türkiye'nin birbirini tamamlayıcı iki ekonomi olduğunu aktardı. Irak'ta olmayan her şeyin Türkiye'de bulunduğunu dile getiren Zeybekci, Türkiye'de olmayan şeylerin birçoğunun da Irak'ta bulunduğunu söyledi

Zeybekci, "O nedenle bizim için Anadolu, Türkiye ne kadar önemliyse Irak da, buradaki iş imkanı, ekonomik ortam, huzur ve istikrar da aynı öneme sahiptir. Biz geleceğe baktığımız zaman şuna çok iyi inanıyoruz ki karşılıklı menfaatlerin maksimum düzeyde buluştuğu ilişkiler güçlü ve uzun süreli olur" ifadelerini kullandı.

"Irak'ın refahının artması bizim refahımızın

artmasıdır"

"Şuna çok iyi inanıyoruz ki önümüzdeki süreçte her ne olursa olsun Irak çok müreffeh, bağımsız, birlik ve beraberlik içerisinde geleceğe yürüyüşünü devam ettirecektir" diyen Zeybekci, Türkiye olarak birlik ve beraberlik içerisindeki Irak hükumetiyle ilişkilerini olabildiğince artırmak istediklerini vurguladı.

Zeybekci, "Irak'ın istikrarını kendi istikrarımız, birlik ve beraberliğini kendi birlik ve beraberliğimiz, Irak'ın refahının ve ekonomisinin artmasını da kendi refah ve ekonomimizin artması olarak görüyoruz" diye konuştu.

Son dönemde Irak'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir program düşündüklerini, seçimler ve bazı değişiklikler nedeniyle bunu gerçekleştiremediklerini anımsatan Zeybekci, en kısa sürede Irak'a geniş katılımlı, kapsamlı bir ziyaret yapmak istediklerini, bu toplantının aynısını Türkiye'de de yapmak istediklerini aktardı.

Zeybekci, Türk ve Iraklı firmaları bir araya getirerek ülkelerde ve bölgede bu firmaların birlikte hareket eder hale gelmesini istediklerini kaydederek, "İnanıyoruz ki Irak ve Türkiye'nin potansiyeli şu andaki ticaret hacmini yansıtmıyor. Önümüzdeki yıllarda tekrar Türkiye ve Irak'ın birbiri için birinci sırada ticaret ortağı haline gelmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Türk firmalar Iraklı,

Iraklı firmalar Türk şirketlerle ortaklık kursun"

Zeybekci, Türk firmalarına "Gidin Irak'ta Irak şirketi ve firması haline gelin, Iraklı şirketlerle ortak olun" dediklerini belirterek, aynı şeyi Iraklı kardeşlerine de söylediklerini bildirdi.

Bakan Zeybekci, "Siz de Türkiye'ye gelin, Türkiye'de ortaklıklar kurun, Türkiye sizin de vatanınızdır, İstanbul sizin de şehrinizdir, bu kadar derin bir tarihe sahip ülkeler olarak ilişkilerimizi ecdatlarımızın ilişkileri gibi geliştirip derinleştirirsek iki ülke de karlı çıkar" dedi.

İş Konseyi'ne büyük görevler düştüğünü dile getiren Zeybekci, bugün dünyanın haritasının yeniden çizildiğini ve bu haritayı çizen kalemin ekonomi olduğunu söyledi.

Zeybekci, "Onun için iki ülke arasındaki iş dünyasının ilişkisi ne kadar güçlü olursa siyasi ve diğer ilişkiler de o kadar güçlü olur" ifadesini kullandı.

"En büyük görev

ülkelerin iş dünyasına düşüyor"

Bugün ülkeler arasındaki tüm ilişkilerin başında ekonomik ilişkilerin geldiğini dile getiren Zeybekci, ülkeler arasında coğrafya kardeşliği avantajının, din ve tarih kardeşliğinin bulunduğunu, iki ülke arasında olumsuzluk yaratmanın Fırat Nehri'ni tersine akıtmak gibi zor olduğunu bildirdi.

Zeybekci, "Öyleyse biz dünyada bu ilişkileri en güçlü yapabilecek iki ülkeyiz, kardeşiz. Bunun en büyük yükü, görevi iki ülkenin iş dünyasına düşüyor" dedi.

Nisan ayında düzenlenen Irak'ta Yatırım Olanakları Konferansı gibi etkinliklerin Irak ve Türkiye'de daha sık yapılması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, bundan sonra toplantılarda her sektörün ayrı ayrı bir araya gelmesinin daha faydalı olacağını bildirdi.

Zeybekci, artık somut sonuçlar almaları gerektiğini dile getirerek, Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Cafer Resul el-Hamadani'nin dile getirdiği Irak'taki finansal sorunlarla ilgili konuları kendilerinin Iraklı mevkidaşlarıyla her zaman görüşebileceklerini, şirketlerin böyle bir sorumluluk altına girmesinin onlara haksızlık olacağını söyledi.

İş Konseyi'nde sorumluluğun sadece başkanlara yıkılmaması gerektiğini dile getiren Zeybekci, konsey üyesi herkesin aynı yük ve sorumluluk taşıdığını, yatırımcıların ve üyelerin cesur olması gerektiğini aktardı.

Zeybekci, Türkiye veya Irak'ta düzenlenecek herhangi bir iş forumunu sonuna kadar destekleyeceklerini sözlerine ekledi.

Hamadani: "Irak'taki

reformlar Türkiye ile ekonomik ilişkilerimize de yansıyacak"

Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Cafer Resul el-Hamadani, Türkiye'ye ve Türk halkına her zaman Iraklıların yanında oldukları için teşekkür ederek sözlerine başladı.

Bu ekonomik ve gönül birlikteliğini basın mensuplarının her zaman yansıtmasını isteyen Hamadani, iki ülke arasında varolan dostane ilişkileri dile getirmekte zorlandığını, bu ilişkilerin çok güçlü olduğunu söyledi.

Hamadani, "Bütün dünya şunu bilmelidir ki; Irak ve Türk halkları dost ve kardeştir, birbirine yakındır, akrabadır, bu dostane ilişkiler siyasi ve sosyal alanlara da yansımaktadır" dedi.

 Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin yeni hükümeti kurduktan sonra Iraklı işadamları olarak iki ülke ilişkilerinin karşılıklı denge ve güven içinde gelişmesi için büyük çaba harcadıklarını ve bir anlamda başarıya da ulaştıklarını dile getiren Hamadani, "Irak'ta yeni bir sayfa açılmaktadır, Irak'ta yeni reformlar, yapılanma ve Irak'ın istikrarı için çaba harcanmaktadır. Kanaatimize göre bugün Irak'taki bu başarılar Türkiye ile olan ekonomik ilişkilerimize de yansıyacaktır" diye konuştu.

Hamadani, Irak'ta yaşanan sıkıntılardan bahsederek, Irak hükümetinin teröre karşı savaşını sürdürdüğünü, bu mücadelenin Irak, Türkiye ve bölge ülkeleri için iyi sonuçlar vereceğini anlattı.

Bu toplantıda yeni tohumlar ekildiğini dile getiren Hamadani, şöyle devam etti:

"Türk işadamlarından beklentimiz şu anda Irak sıkıntıdan geçmektedir. Türk şirketlerinden Irak'taki yatırımlara destek vermesini bekliyoruz.

Bu ilerde iyi sonuçlar doğuracaktır ve yatırımcılar kara geçecektir. Türk şirketlerinden Irak'taki özel sektörde stratejik bir ortağa dönüşebilmeleri için ödemelerin ertelenmesini talep ediyoruz. Bu şartlarda Irak'ta faaliyetlerini rica ediyoruz. Böylece önümüzdeki yıllar için bir alan açılmış olacaktır."

Hamadani, Irak'ta halihazırda büyük reformlar gerçekleştirildiğini belirterek, bu reformlar sonucu doğru kişilerin doğru makam ve mevkilere getirildiğini, böylece mali ve idari yolsuzlukların ortadan kaldırılmış olacağını ve yeni bir şeffaf dönem başlayacağını bildirdi.

Başkan Hamadani, "Öyle bir dağ oluşturulsun ki göklere doğru yükselsin. Her iki ülkenin işadamları ve halkları bu dağın gölgesinden, ekonomik fırsatlardan yararlansın" dedi.

Vardan: "Bağlarımızı daha da kuvvetlendirmeyi

hedefliyoruz"

 DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, bu anlaşma vesilesiyle Anadolu coğrafyasının ayrılmaz bir parçası olan Irak ile bağlarını daha da kuvvetlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Irak'ın son 4 yılda en çok ihracat yaptıkları ikinci ülke haline geldiğini dile getiren Vardan, "Türk şirketleri Irak'ta en etkin şirketlerdir. Türk özel sektörü olarak Irak'ın yeniden yapılanmasına büyük önem veriyoruz. Önümüzde yeni bir dünya, yeni bir Ortadoğu, yeni bir Irak varken, ortak bir vizyon ile Irak’ın yeniden imarı, küresel bağlantılarının gelişmesi için yeni projelere imza atabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Ticari ilişkileri kalıcı ve sürdürülebilir yatırım ilişkileri ile derinleştirmeyi planladıklarını ifade eden Vardan, iki ülke işadamlarını bir araya getirerek bu amacı hayata geçirecek olan konseyin kuruluş anlaşmasını imzalayacaklarını bildirdi.

Vardan, "Konsey, karşılıklı olarak iş yapan, yatırım yapan, Irak ile ticaret yapan değişik sektörlerden işadamlarının ortak sesi olacak. Konseyimiz iki ülke arasındaki potansiyel işbirliğini karşılıklı olarak verimli yatırımlara dönüşmesine öncülük edecek" ifadelerini kullandı.

Vardan ile Hamadani daha sonra konseyin yeniden kuruluş anlaşmasını imzaladı. Vardan günün anısına Hamadani'ye Osmanlı tuğralı bir tabak hediye etti.

Editör: TE Bilisim