Irak'ın başkenti Bağdat'ta terör örgütü DAEŞ'e karşı ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine askeri eğitim veriliyor.

BAĞDAT  - Irak'ın başkenti Bağdat'ta terör örgütü DAEŞ'e karşı ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine askeri eğitim veriliyor.

Irak'ın en büyük Şii otoritesi olan Ayetullahuzma Ali es-Sistani'nin örgüte karşı önce 'cihat çağrısı' ardından da 'öğrencilerin silah eğitiminden geçmesi çağrısı' üzerine çoğu üniversiteli gençlerden oluşan gruplar, başkentte çeşitli hafif ve ağır silah eğitimine tabii tutuluyor.

Bağdat'ın en kalabalık yerleşim yerlerinden olan Hürriyye'deki "Hürriye Spor Kulübü"nde gençlere eski rejim döneminde hizmet yapmış komutanlar tarafından sıkı silah eğitimi sunuluyor. Eğitimi bitirenlerin bir kısmının ise savaş bölgelerindeki Şii milis veya orduya bağlı güçlere katıldığı ifade ediliyor. 'Genç milisler'e gruplar şeklinde 1 aylık eğitim veriliyor.

"Fetva kahramanları"

Hürriye Spor Kulübü'ndeki eğitimden sorumlu Subay Züheyr Muhammedavi, eğitim kursunun Sistani'nin çağrısı üzerine başladığı için "fetva kahramanları" olarak adlandırdıklarını belirtti.

Muhammedavi, eğitime katılanları çeşitli hafif ve ağır silahlarla tanıştırdıklarını dile getirerek, "Ülkenin Musul, Enbar ve Tikrit'te olduğu gibi olası ikinci bir kaosa sürüklenmesi durumunda bu gençleri kent içindeki savunma sisteminde istihdam edeceğiz" dedi.

Muhemmedavi, 250 'savaşçı'ya tüm ağır silah çeşitlerinin kullanılmasını gösterdiklerini anlatarak, eğitim boyunca özellikle sokak savaşları taktiği üzerinde durduklarını vurguladı.

"Bağdat'ta 100 eğitim kampı"

Eğitimcileri güvenlik güçleriyle Şii Haşdi Şabi milislerinin bulunduğu ülkenin farklı bölgelerindeki savaş alanlarına götürdüklerini kaydeden Muhammedavi, "Karşılıklı saldırılar sırasında atış bile yaptırıyoruz" şeklinde konuştu.

Muhammedavi, Bağdat'ta yaşları 15 ile 25 arası gençlerin tabii tutulduğu 100'e yakın askeri eğitim kampının bulunduğunu bildirdi.

-"Kent savaşçıları yetiştiriyoruz"

Eğitimci Subay Zeyd Halife ise, eğitime yönelik üniversiteli gençler tarafından yüksek ilgilinin olduğunu öne sürerek, gençleri her gün üç saat diliminde çeşitli savaş sanatıyla tanıştırdıklarını ve ağır silah kullanma becerilerine yöneldiklerini söyledi.

Irak'taki savaşın aynı zamanda 'kent savaş' olduğunu savunan Halife, "Düşmanımız kentleri kullanarak saldırılar yapıyor. Biz de buna karşı 'kent savaşçıları' yetiştiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Eğitime katılan üniversiteli Malik Cebir, "Dini mercimizin (Sistani) çağrısı üzerine burada bulunuyorum. Eğitimi bitirdikten sonra Haşdi Şabi saflarına katılacağım" dedi.

Güzel Sanatlar Yükseokulu öğrencisi Ali Mundir de, hayatında silah kullanmadığını dile getirerek, "Ama artık silah taşıyabilir ve cephelerdeki çatışmalara katılabilir düzeye geldim" ifadelerini kullandı.

Bağdat'ın dışında ülkenin güneyindeki Amara, Nasiriyye, Kut, Dİvaniyye ve Basra'da da genç milislerin yetiştirildiği askeri eğitim kamplarının olduğunu biliniyor.