GENT (AA) - Belçika'daki Gent Üniversitesi'nde öğrenciler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını protesto ederek, okul yönetiminden İsrail ile tüm ilişkilerini kesmesini talep etti.

Öğrenciler, ülkenin önde gelen akademik kurumlarından Gent Üniversitesi kampüsünde, öğrenci işleri ile birçok bölümün ortak ders aldığı en büyük amfileri içeren binanın giriş katında 3 günlük eylem başlattı.

Binanın girişi ve camlarına Filistin bayrakları asan öğrenciler, "Soykırımı durdurun", "İşgali durdurun", "Özgür Filistin" yazılı pankartlar açtı.

Çok sayıda çadır kuran ve yanlarında battaniye ve yastıklarını da getiren öğrenciler, 2 geceyi binada geçirmeyi planlıyor.

Eylemin sözcüsü Joel isimli Çatışma ve Kalkınma Çalışmaları Bölümü öğrencisi, AA muhabirine, "Bugün üniversite binalarından birini işgal ediyoruz çünkü üniversitenin süregelen soykırımın suç ortağı olan kurumlarla bağlarını kesmesini talep ediyoruz." dedi.

Joel, eylemin 100'den fazla öğrenciyle başladığını ancak daha fazla katılım beklediklerini belirterek, "Rektör ve üniversite yönetimi bizi ve taleplerimizi görmezden geliyor, somut adım atmıyor, taleplerimize ilişkin aldıkları kararlarda şeffaf değil." diye konuştu.

"Buradaki insanlar yaşananların bir soykırım olduğuna ve buna karşı tavır almamız gerektiğine inanıyor. Çünkü İsrail kurumlarıyla yaptığımız ortaklıklar sayesinde bunu normalleştiriyoruz." ifadelerini kullanan Joel, eylemlerinin amacının Filistinlilerle dayanışma göstermek olduğunu söyledi.

- "Bu, zamanımızın en büyük adaletsizliklerinden biri"

Siska isimli Siyaset Bilimi öğrencisi de "Üniversitelerin Gazze'deki soykırıma karşı ikiyüzlü tavrını ele almak istiyoruz. Sosyal olarak adil ve sürdürülebilir bir dünya isteyen üniversite olduklarını iddia ediyorlar ama pratikte İsrail kurumlarını destekleyerek soykırıma katılıyorlar." değerlendirmesini yaptı.

Üniversitenin güvenliğiyle temas haline olduklarını ve herhangi bir kısıtlama ile karşılaşmadıklarını belirten Siska, "İsrail kurumlarıyla ilişkilerini aşamalı olarak sonlandıracaklarına dair bir plan yapmalarını istiyoruz." diye konuştu.

Siska, "Bu, zamanımızın en büyük adaletsizliklerinden biri. Soykırımları öylece izleyemezsiniz, harekete geçmek gerekiyor." dedi.

- "Bu insanlık dışı, bu bir soykırım"

Sahipsiz köpeklerin saldırısından kaçan genç kaldırıma başını çarpınca yaralandı Sahipsiz köpeklerin saldırısından kaçan genç kaldırıma başını çarpınca yaralandı

Orta Doğu çalışmaları öğrencisi Cemal de "Üniversitemizin İsrail'de soykırıma doğrudan ya da dolaylı suç ortaklığı eden hangi kurumlarla bağları olduğunu bilmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

Cemal, "Gazze'de olan korkunç, olağan dışı. Daha önce görülmemiş bir şey. Bu, insanlık dışı. Bu, bir soykırım." tespitini yaptı.

Florent isimli öğrenci de protestoya ailesinin Kosova ve Arnavutluk kökleri nedeniyle özellikle destek vermek istediğini vurgulayarak "Bizim bölgemiz de soykırım ve etnik temizlikle boğuştu. Üniversitelerin halen İsrail kurumlarıyla ilişkide olması büyük bir sorun." diye konuştu.

Kaynak: aa