Birsen GÜRDİL/ANKARA - Son yılların en beğenilen ses sanatçısı ve koro şefi Vedat Kartan Yurdakul, yine yapacağını yaptı. Şimdiye kadar yönettiği bütün sahne konserlerinde hayranlarını başka âlemlere götürmesini bilen sanatçının bu son konserinin sürprizi ise "İşte Benim Zeki Müren" adını taşıyan Kayseri İli Yardım Derneği 2016 yaz konseri olmuştu.

Sanat Güneşimiz, Türk Sanat Müziğinin ve sahne dünyamızın ülkemize gelmiş en büyük yıldızı olan sanatçının sözleri ve besteleri kendisine ait olan seçme bir program yapan şef Yurdakul, Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi M salonunda hem ölümsüz sanatçıyı anma ve hem de Zeki Müren hayranlarına bir müzik ziyafeti çekme zevki yaşattı.

Salonu hınca hınç dolduran seçkin davetlilerin izlediği "İşte benim Zeki Müren" konseri Türkiye’nin emsalsiz sunucusu Faruk Cenap Erdoğan’ın program akışına geçmeden önce şu açıklamayı yapmıştır. 24 Eylül 1996’da bir televizyon programı sırasında TRT İzmir Stüdyolarında fenalaşan ve ardından bu dünyaya veda eden "Sanat güneşimiz Zeki Müren" yaşam öyküsünü şu dizilerle dile getirmişti. 6 Aralık 1933’de doğmuşum… İyi h… etmişim 39 ilkokul,siyah önlük, beyaz yaka, topluma ilk fiyaka 44 orta mektep, soluk beniz kısa saç, umutlardan kıskaç 47 lise, pembe hayaller, yeşil filizler, yorulmayan yorgun diziler. Akademi 1950 renk dünyasından renksiz yelkenli,1955 sahne, çile para, para çile. Ne dilersen dile. 62 en büyük aşkım, 62 en deli gönlüm. 62…… Neyse. Bin dokuz yüz bilmem kaç veda, kara dünyaya, son tarihi bir bilseydim. İşportacı olurdum. Hayatın anası tablamda, sözleri salondan alkış alırken gecenin hanendeleri ve sazedenleri sahnede yerlerini almalarına müteakip "Musikimizi hak ettiği düzeye ulaştırmak ve gelecek kuşaklara özgün haliyle aktarabilmek düşüncesi içinde büyük bir titizlikle oluşturduğu bu programı yönetmek üzere" Şef, Hoca Vedat Kaptan Yurdakul’da sahnedeki yerini aldıktan sonra ses ve saz sanatçıları Zeki Müren’in söz ve bestesi kendisine ait olan muhayyer-kürdi şarkısı " Hayat bazen tatlıdır." Mısraları ile devam eden şarkısından sonra yine Zeki Müren’in çok sevilen söz ve bestesi kendisine ait "Tekrar bana dönsen, yine beni sevsen" Muhayyer-kürdi (Düyek) şarkısı, F. Derya Koç tarafından seslendirildi.

"Yaşamak zevki verir, ruhuma sonsuz kederim" Muhayyer-kürdi (Düyek-aksak) şarkısını Merve Tedik’den dinledik. Söz ve bestesi Zeki Müren’e ait olan ve pek çok sevilen "Zehretme hayatı bana cananım" Muhayyer-kürdi (curcuna) makamındaki çok sevilen şarkısının sözleri Turgut Bey’e bestesi kendisine ait olan Rast (curcuna) "Yoksun bu gece, yine zehroldu şarabım" mısraları ile süren şarkıdan sonra Hatice Özdemiralp ve Doğan Bulgun tarafından düet olarak icra edilen " Şimdi uzaklardasın gönül hicranla doldu" Suznak (semai) makamındaki Müren’in, çok beğenilen bu eseri salondaki müzikseverler tarafından da büyük ilgi gördü. " Rüzgarlara kapılmış kuru yaprak misali" söz ve bestesi yine Zeki Müren’e ait şarkıyı, Adile Arslan, Meriç Altıntaş ve Reyhan Doruk’tan dinledik. Leyla Aygün, Meral Benli ve Naciye Tekten, ölümsüz sanatçının Kürdili-Hicazkar (semai) bestesi "Uzun yıllar bekledim hakikat oldu rüyam" dan sonra bir döneme piyanosu başında romantik sesi ile his dünyamızın değişmez sanatçısı, rahmetli Yaşar Güvenir’in sözlerini yazdığı "Sensiz saadet neymiş, tatmadım bilemem ki" şarkısını Müren, kürdili-hicazkar (düyek) makamında bestelemiş, beğenilen bu eseri, Okay Sarı icra ettikten sonra, Emel Öztürk "Bir gönül hikayesi anlatırdı gözlerin" Ahmet Ertüm’den zevkle dinledikten sonra programın birinci bölümü Zeki Müren’e ait "Nazlı bir çiçek gibi, uçan kelebek gibi" Muhayyer-kürdi (düyek) şarkısı ile son buldu.

Programın ikinci bölümünde nihavent (yürük semai) makamındaki söz ve bestesi Müren’e ait "Bir tatlı yalan olsa bile sevmeyi vaat et"‘i takiben Müren’in "Geçti artık güzel günler" adlı eserini Özgen Özday seslendirdi. "Bir demet yasemen, aşkımın tek hatırası"’nı Meral Açıkgöz ve şef Vedat Kartan Yurdakul birlikte sundular.

"O Şarkıda sen varsın" Nihavent semai şarkısından sonra Abdülbaki Bakır "Hergün eski bir rüya uykusuz gözlerimde ve Aldattın beni seviyorum diye kalbimi yaktın" Hicaz (düyek) şarkısını Yusuf Ahıskalı icra ettiler.

Bu arada programda Zeki Müren’in, yeğeni olduğu açıklanan Özlem Güner isimli bir hanımefendi sahneye çıkarak, sözleri kendisine ait bir şiirini seslendirdi. Tabi Müren’in bu zarif yeğeni coşkulu alkış sesleri arasında salondaki yerini aldı.

"Kınalı keklik idim, kanadımı kırdılar" Saba düyek bu şarkısını müteakiben güzel sesi ve icrası ile daima seyirciden alkış alan genç ses Utku İdikut "Gece kirpikli kadın aşkıma siyah bakma"’yı icra etikten sonra Zeki Müren’in ölümsüz eseri "Gözlerinin içine başka hayal girmesin"’i dinledikten sonra Korel Özen "Yaprak dükümü mevsimi geldi" ve "Bu yağmur ah bu yağmur seni bana getirsin" Nihavent (nim sofyan) şarkısını, Nermin Yaşar güzel sesi ile sundu.

Zeki Müren’in pek çok sevilen şarkısını salonu dolduran müzikseverlerde sesleri ile katılırken program yine söz ve bestesi Müren’e ait nihavent şarkı ile son buldu. Çiçek ve hediye dağıtımından sonra ısrarlı istek üzerine Şef Vedat Kaptan Yurdakul, sevilen bir şarkıyı seslendirdi.

Gecenin sürprizi ise Kayseri İli Yardım Derneği Başkanı, Ali Ulvi Bakır’ın program sırasında solist olarak şarkı söylemesi oldu. Esprileri ve sesinin güzelliği ile de ilgi gören değerli yönetici bu doyumsuz geceye emeği geçen tüm sanatçı topluluklarına ve mensuplarına katkılarını esirgemeyen, Şeker bank’ın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Basri Göktan’a, Beğendik marketler topluluğuna , teşekkür edip gösterişli çiçek buketleri ve de hediyeler vererek sahneden ayrıldı. Konserin program, tanıtım bültenini hazırlayan değerli meslektaşım ve kardeşim kadar sevdiğim, Doğan Bulgun’a ve bu unutulmaz konsere emeği geçenlere yürekten teşekkür ederim. Daha nice güzel konserlerde buluşmak dileğiyle.

Editör: TE Bilisim