Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonları Türk Ahmet Ayık ile Rus Alexandr Medved arasındaki dostluk yıllar öncesinde iki rakip olarak çıktıkları minderde başladı…
Yıllar geçtikçe rakiplik dostluğa dönüştü. Adeta iki kardeş gibi dostluklarını ve arkadaşlıklarını devam ettiren iki şampiyon güreşçi sporun, en güzel örneklerini oluşturdu.
ANKARA-Dünya’ya örnek bir davranışın güzelliklerinden biri; güreşte rakipken dostluğa kadar uzanan bir yaşamın öyküsü. Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonları Türk Ahmet Ayık ile Rus Aleksandr Medved  dostluğu bu yıllar öncesinde hedefleri büyük iki yağız delikanlının yaşam öyküsü. Her ikisinin de hayalleri vardı. Kendi Ülke bayraklarını göndere çektirmek ve milli marşlarını söylettirmek adına. Ahmet Ayık 1938 yılında doğduğu Sivas’ın Doğanşar ilçesine bağlı Eskiköy’de dünyaya gözlerin açtı. Dünya onu o dünyaya öylesine sevdi ki, ayrılmaz bir bütün haline geldi. Çok sevdiği ata sporunu gönül verdi. Spora olan tutkusu güreş ile filizlendi, yeşerdi, ünü tüm dünyaya yayıldı. Başarısının yanı sıra kader karşısına unutamayacağı dostluğun başlangıcı Belarus asıllı Sovyet Aleksandr Medved’ı çıkardı rakip olarak. Onlar birbirlerine yenebilme adına minderde kıyasıya kapışırken gönüllerinde dostluk arkadaşlık ve kardeşlik adına sıçrayan kulak vermeyi de unutmadı. Gerek Ahmet Ayık gerekse, Aleksandr Medved uluslararası alanda elde ettikleri sayısız Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonluklarının yanı sıra dostlukları da gelişti. Öyle ki; Medved kendisine sorulan bir soru üzerine “Beni dünyayı yenen güreşçi olarak tanımlıyorsunuz ama, beni de yenen bir Türk güreşçi Ahmet Ayık var” diyebilecek kadar da alçak gönüllü ve mütevaziliği ile dostluğun en güzel örneklerinden birini sergiliyor. Evet, 1965 Manchester’de gerçekleştirilen Dünya Şampiyonasında 97 kiloda Ahmet Ayık’a yenilerek kaptırdığı şampiyonluğu bu ifadelerle dile getiriyordu büyük güreşçi... Dostluk ve arkadaşlık böyle bir şey olsa gerek… 1970’li yılların öncesinde başlayan bu efsane rakipliğin ulaşılan dostluk ve arkadaşlık serüveni halen daha devam ediyor. Geçmişte dostluk ve arkadaşlık adına yaşananlar her iki şampiyonun bir araya gelebilmelerine fırsat tanıyan güzelliklerin başında geliyor. Yaklaşık yarım asrı bulan bu dostlukta Ahmet Ayık iki kız ve bir oğlu, 3 torunu, Aleksandr Medved’de bir kız ve bir oğlunun yanı sıra 5 torunu ile paylaşarak nesilden nesile paylaşmanın mutluluğu içinde… Ahmet Ayık’ında söylediği gibi, sporun özelliği ve güzelliği sayesinde hayat bulan Aleksandr Medved dostluğunun gelecek nesillere örnek olması ise en büyük dileği. “Kardeşim” diye birbirlerini tanımlayan bu iki büyük şampiyon, bugün ve yarın için gelecek şampiyon sporcularımız için bir örnek olsa gerek.