Bir an kim bu Mickey Mouse deyip kafanızda hiçte yabancı olmayan bu ismi hatırlamaya çalışacaksınız. Çocukluğundan bu yana sinemalara gidip film izleme alışkanlığı olanların hemen anımsayacağı Mickey Mouse efsane çizgi karakterinin dünyaca ünlü kahramanıdır. Kapalı ve açık hava sinemalarında film başlamadan önce gösterime giren sevecen komik ve kahraman bu simge değil çocukların yetişkinlerinde ilgisini çeker, herkes tarafından zevkle izlenirdi. Çocuklar bu tip çizgi filmleri o kadar çok severlerdi ki anne ve babalarına sırf o bölümü seyretmeleri için kendilerini sinemaya götürmelerini isterlerdi. O tarihlerde Televizyon denilen sihirli kutu olmadığı için sinemalarda gösterilen bu tip yapıtlar herkesin ilgisin çekerdi.

Dünya sinema dünyasına bu tiplemeyi kazandıran yapımcı ise daha sonra uluslar arası şöhrete sahip olup bu unvanını bugün bile sürdüren Amerikalı çizgi film dâhisi Walt Disney’dir. O günlere kadar hiçbir yapımcının aklına gelmeyen bu tiplemeleri ustalıkla çizerek beyaz perdeye aktarmıştır. 05.12.1901’de Chicago’da dünyaya gelen Walt Disney Kansas City Art İnstiute’nun resim ve karikatür bölümünden mezun olduktan sonra bir reklam şirketinde çalışırken tanınmış resim sanatçısı Ublwerk’le tanışması hayatının seyrinin değişmesine neden olmuştur. İki çizer Hoolywood’a giderek kurdukları şirkette çizgi film çalışması yapmaya başlamışlardır. İlk olarak "Alice çizgi film dünyasında" adlı filmi meydana getirmişlerdir. Ülkemizde ve dünya sinemalarında "Alis harikalar dünyasında" adı ile gösterilmiştir. Tarihlerin 1924 yılını gösterdiği bu günlerde filmin beğenilmesinden cesaret alan Disney, daha cesur bir girişimde bulunarak Mickey Mouse – Miki Fare tipini yaratarak büyük bir başarı elde etmiştir. 1928 yılında doğan Miki Fare şarkı söyleyip, konuşunca daha büyük ilgi görmeye başlamıştır. Yapımcı Disney bu kez de "İstimbor Wille" adlı filmi çekip Miki Fareyi bizzat kendi konuşmuştur. Artık başta Amerika olmak üzere dünya’nın pek çok ülkesinde Disney’in bu yapıtları zevkle izlenir olmuştur. "Sersem senfoniler, iskelet dansı, çirkin ördek yavrusu ve çiçekler ve ağaçlar" adlı çizgi filmler Disney’e muazzam paralar kazandırınca ünlü yapımcı hayalini kurduğu Disney film stüdyolarını hizmete sokmuştur. 1934 yılında yanında 700 kişinin çalıştığı Walt Disney yarattığı hayvan tiplerini reklam işlerinde kullanmak isteyen firmalara satarak kısa zamanda dolar milyoneri olmayı başarırken, yine kolları sıvayan Disney 1937 yılında bütün servetini yatırarak "Pamuk prenses ve yedi cüceler" adlı büyük ilgi ile tüm dünyada izlenen filmi çekmiştir. 1,5 milyon dolara mal olan bu film ünlü çizeri biraz zor duruma soksa da Disney 570 ressamın geceli – gündüzlü çalışması sonunda Grimm Kardeşlerin bir hikâyesini piyasaya süren usta hem dünyada ve hem de ülkesinde kendisine sarsılmaz bir şöhret sağlamış kasasına da 8 milyon dolar koymuştur.

1940 yılında "Fantasazya" daha sonra "Saatlerin dansı" ve yine şirkete büyük paralar kazandıran "Pinokyoyu" çekmiştir. "Bambi, Mary Poppins, Define Adası" gibi filmlerle şöhretine şöhret katan Disney büyüttüğü film stüdyolarında Technicolor metoduna dayanan renkli yapıtlarla dünya film piyasasını elinde tutmayı başarmıştır. Dahi yapımcı vizyon gücünden cesaret alarak belgesel konuları beyaz perdeye aktarmaya başlamıştır. Artık Disney Uluslar arası bir şöhret olmuştur. İşte bu yetenekli yapımcının çizgi filmlerinin 10 Oscar alması ve kendisinin de 1932 yılında onur Oscar’ı alması ile taltif edilmesi, Karlar Ülkesi animasyon filmi nedeniyle Akademi ödülüne hak kazanmasının yanı sıra Hollywood Walk Of Fame bulvarı üzerinde bulunan ünlü yıldızların adlarının yazıldığı bölgeye 10 Kasım 1978 yılında Miki Fare’nin de adının verilmesine sebep olmuştur. Time dergisi tarafından 20 ve 21. Yüzyılın en önemli popüler kültür ikonu seçilmiş, 2004 yılında Forbes dergisi dünyanın en değerli karakteri olarak göstermiştir. Yıllardan beri Disney Channel’de yayınlanan Miki Fare halen zevkle izlenirken Walt Disney ölmeden önce Kaliforniya’da kurmak istediği Disneyland adlı bir hayal kentini gerçekleştirmiş ise de yakalandığı kanser hastalığı nedeni ile 15/12/1966 yılında Kaliforniya da hayata gözlerini yummuştur. Walt Disney vasiyeti üzerine özel yapılmış bir çelik tüp içinde belirli bir soğuklukta dondurulduğu, kansere çare bulunduktan sonra bu tüpten çıkarılacağı söylentileri yıllardan beri ortalıkta dolaşmaktadır. Disney tüpünde tekrar dünyaya merhaba diyeceği günü bekleye dursun. Dahi yapımcıdan sonra pek çok Hollywood’lu yapımcılar Disney’in yolundan giderek pek çok hayvan tiplerini ve insanları çizgi film halinde vizyona sokmuşlardır. İşte Ailenin yan gelip yatan köpeği Snoopy, Pembe Panter, Haidi, Ret Kit, Şirinler, Taş Devri, Tom ve Jerry, Voltran, Müfettiş Gaddet, Nils ve Uçan Kaz, bizler büyük küçük hepimiz bu çizgi filmleri çok beğendik. Bu arada dünyanın dört bir tarafından yayın yapan TV kanallarının pek çoğunda özel çocuk kanalları bulunmaktadır. Bu da gösteriyor ki pek çok çizgi film tiplemeleri hayal dünyamıza neşe, renk, huzur ve mutluluk katmaktadır.