[caption id="attachment_200823" align="alignright" width="387"] Berlin Filarmoni Orkestrası[/caption] BERLİN Filarmoni Orkestrasının yeni yıl gala konseri ile 2020 yılına veda ediyor. Orkestra güzel geçmesini dilediğimiz 2021 yılına klasik müziğin çok sevilen eserleri ile merhaba diyor. Berlin Filarmoni Orkestrasının Yeni Yıl Gala Konseri 31 Aralık2020 Perşembe akşamı (yarın) saat 20.05'te TRT 2 de. Orkestrayı Ukranyalı şef Kirill Petrenko yönetecek. Bir konuk sanatçı var. Dünyanın önde gelen klasik gitaristlerinden Pablo Sáinz Villegas. Berlin Filarmoni Orkestrası (Berliner Philharmoniker), Almanya'nın Berlin şehrinde bulunan bir orkestra. Orkestranın temelleri, 1882 yılında 54 müzisyen tarafından kurulan Frühere Bilsesche Kapelle isiml bandoya dayanıyor. Orkestranın asıl konser salonu Kulturforum içinde yer alan Berliner Philharmonie. 2015 yılından beri orkestranın şefliğini Kirill Petrenko yapıyor. Orkestranın finansmanını Berlin şehri sağlıyor, sponsoru ise Deutsche Bank. Berlin Filarmoni, "En iyi On Avrupa Orkestrası" listesinde Viyana Filarmoni ve Hollanda Kraliyet Orkestrası ile birlikte (Concertgebouw Orkest) ilk sıralarda gösteriliyor

Kirill Petrenko

RUSYA'NIN Omsk şehrinde kemancı bir baba ve müzikolog bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Lviv'de (şimdi Ukrayna'da ) doğdu. Petrenko, gençken piyano eğitimi aldı ve 11 yaşında piyanist olarak ilk çıkışını yaptı. 18 yaşında, o ve ailesi, babasının Senfoni Orkestrası Vorarlberg'de çaldığı Avusturya'ya göç etti. Petrenko, Vorarlberg, Feldkirch'deki Vorarlberger Landeskonservatorium'da müzik okudu ve piyano çalışmalarından onur derecesiyle mezun oldu. Müzik eğitimine Viyana Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi devam etti. Uroš Lajovic'in de içinde olduğu öğretmenleri ve akıl hocaları arasında Myung-Whun Chung, Edward Downes, Péter Eötvös, Ferdinand Leitner, Roberto Carnevale ve Semyon Bychkov yer alıyor.

Pablo Sáinz Villegas

KUZEY İspanya'da La Rioja'da doğan Sáinz Villegas, altı yaşında gitar dersleri almaktan ilham aldı ve ilk halka açık performansını sadece yedi yaşında verdi. Yıllar içinde, 15 yaşında kazandığı Segovia ödülü ve Inaugural Parkening Uluslararası Gitar Yarışması'nda gıpta ile bakılan Altın Madalya da dahil olmak üzere 30'dan fazla uluslararası ödülden oluşan etkileyici bir koleksiyona imza attı. Sáinz Villegas bugüne kadar New York'ta yaşıyor. “İspanyol gitarının ruhu” olarak övülen günümüzün büyük gitaristi olarak bilinen dünya çapında bir sanatçı. The New York Times'ın “karşı konulmaz coşkuyla karakterize virtüöz oyunu” ile yorumladığı sanatçı, memleketinin zengin müzik mirası Rioja'nın tutkusunu, oyunculuğunu ve dramını çağrıştırıyor. İster samimi resital salonlarında ister Plácido Domingo'yla Madrid'deki Santiago Bernabéu Stadyumu'nda 85 binden fazla seyirciyle birlikte olsun, tutkulu, duygusal ve açık yürekli performansıyla tanınıyor. Sáinz Villegas, enstrümanının Andrés Segovia gibi efsanevi üsleriyle rutin olarak karşılaştırmalar yaparak, New York'taki Carnegie Hall, Berlin'deki Philharmonie ve Pekin'deki Ulusal Gösteri Sanatları Merkezi gibi dünyanın en prestijli sahnelerinden bazılarında yer aldı. Amplifikasyona ihtiyaç duymayacak kadar zengin ve dolu bir sesle tanınan konçerto performansları, 30'dan fazla ülkede düzenli olarak yeni davetlere ve yeniden etkileşimlere ilham veriyor. Pittsburgh, Bergen ve Israel Philharmonics'in yanı sıra Cincinnati, Spanish National ve Boston Symphonies gibi dünyanın en üst düzey orkestralarında çaldı. Frühbeck de Burgos yönetiminde bir dizi önemli çıkış yaptı ve Juanjo Mena, Miguel Harth-Bedoya, Carlos Kalmar gibi şeflerle verimli işbirliklerinin tadını çıkarıyor.

Andris Nelsons

18 Kasım 1978 Riga’da doğdu. Bir müzik direktörü, Boston Senfoni Orkestrası ve Gewandhauskapellmeister ait Leipzig Gewandhaus Orkestrası şefi. Annesi Letonya'daki ilk erken dönem müzik topluluğunu kurdu ve babası koro şefi, çellist ve öğretmendi. Beş yaşındayken annesi ve üvey babası (bir koro şefi) Nelsons'ı derinden etkileyeni bir deneyim olarak nitelendirdiği Wagner'in Tannhäuser performansına götürdü. Nelsons bir söyleşide "Benim üzerimde hipnotik bir etkisi oldu. Şaşkına döndüm. Tannhäuser öldüğünde ağladım. Hâlâ bunun çocukluğumda olan en büyük şey olduğunu düşünüyorum” diyecekti. Nelsons, gençken piyano eğitimi aldı ve 12 yaşında trompet çalmaya başladı. Annesinin topluluğunda solist olarak görev yaptı. Evelyn Tubb ile Dartington International Summer School'da bir yaz dönemi süresince eğitim aldı. Letonya Ulusal Operası Orkestrası’nda trompetçi olarak görev yaptı. Nelsons daha önce Letonyalı soprano Kristīne Opolais ile evliydi. Onlar, Nelson'un Letonya Ulusal Opera Korosu’nun bir üyesi olduğu sırada tanıştı. 2011'de evlendiler. Kızları Adriana Anna 28 Aralık 2011'de doğdu. Çift 27 Mart 2018'de boşandıklarını duyurdu. Nelsons Nisan 2019'da eski Alice Heidler ile evlendi.

Limak Filarmoni ve Murat Karahan

İŞ Sanat'ın Yeni Yıl Konseri'nin bu seneki konuğu ünlü tenor Murat Karahan olacak. Konserde Karahan'a, orkestra şefi Erol Erdinç yönetimindeki Limak Filarmoni Orkestrası eşlik edecek. İş Sanat'ın merakla beklenen Yeni Yıl Konseri'nin bu yılki konuğu ünlü tenor Murat Karahan olacak. Türkiye'yi dünya sahnelerinde başarıyla temsil eden Karahan, yeni yıl akşamı unutulmayacak bir performansa imza atacak. Konserde Karahan'a, orkestra şefi Erol Erdinç yönetimindeki Limak Filarmoni Orkestrası eşlik edecek. Bilkent Konser Salonu'nda seyircisiz olarak kaydedilen konser Türk Sanat Müziği'nden aryalara ve sevilen pop şarkılarına uzanan özel repertuvarıyla, 31 Aralık akşamı saat 20.30’dan itibaren İş Sanat'ın sosyal medya hesaplarından ve internet sitesinden yayımlanacak. Etkinlik sezon sonuna kadar ücretsiz izlenebilecek.

Klarnet sanatçısı Mustafa Kandıralı vefat etti

KALP ve astım hastalığı nedeniyle birbuçuk yıldır tedavi görmekte olan klarnet sanatçısı Mustafa Kandıralı yaşama veda etti. Mustafa Kandıralı Zincirlikuyu Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlandı. Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde 1930'da dünyaya gelen ve gerçek soyadı Kadıoğlu olan sanatçı, ilkokulu bitirmesinin ardından, altı kardeş olmanın getirdiği dezavantajlardan ve ailesinin ekonomik şartlarının bozuk olmasından dolayı ortaokula devam edemedi. Bir uğraş edinmesi için amatör düzeyde klarnet çalan babası tarafından Kandıra Halkevine yazdırılan Kandıralı, önceleri ud çalsa da radyoda Şükrü Tunar'ın klarnet taksimiyle başlayan klarnet sempatisi bir aşka dönüştü. Kandıralı, kendi sazı olmadığı için babasının klarnetini gizli gizli çalmaya başladı ve ailesinin onayını alamayacağı düşüncesiyle 15 yaşında İstanbul'a kaçtı. Keman sanatçısı Ama Recep ve Kanuni Sıtkı Bey ile tanışarak kendisine bir iş bulan Kandıralı, ilk olarak 1945'te Tepebaşı Kibar Gazinosu'nda 4 lira yevmiye ile çalışmaya ve para biriktirmeye başladı. Kandıralı, biriktirdiği paralarla Akopos Alyanak'tan dersler alarak tekniğini ve repertuvarını geliştirirken, dönemin büyük gazinolarında sahneye çıktı. Ünlü sanatçılara klarnetiyle eşlik eden Mustafa Kandıralı, 1957'de radyo çalışmalarına başladı, aynı yıl Pate-Odeon Plak Şirketinin sahibinin isteği üzerine "Salon Çiftetellisi" adlı ilk plağını çıkardı. Sanatçı, Batı müziği tarzında da üretimler yaparken, kariyeri boyunca birçok ülke dolaştı ve farklı yerlerden ödüllere layık görüldü. Fahrunnisa Hanımla evlenerek Mukadder, Jale, Nejla ve Kısmet isimli 4 kız çocuğu olan sanatçı, müzisyenliğinin yanı sıra film ve dizilerde rol aldı.