ANKARA - Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla tüm salonlarını kadın sanatçılara ayırdı.

Çankaya Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankaralı Kadın Ressamlar Derneği 46. Yıl sergisini Eren Eyüpoğlu ve Osman Hamdi Bey sergi salonlarında açarken, Adviye Bal Füreya Koral Sergi Salonu’nda "Soru Sorun" sergisiyle, Günseli Sağlam ise "Rüzgarın Notaları" sergisiyle Abidin Dino Sergi Salonu’nda sanatseverleri karşıladılar.

Çankaya Belediyesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yaparken, kadın sanatçıları da sanatsever Başkentlilerle buluşturmaya devam ediyor. Önceki günlerde Galeri Kara ve Galeri Çankaya’da kadın inisiyatiflerinin sergilerine ev sahipliği yapan Çankaya Belediyesi, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde de 3 yeni sergiye salonlarının kapısını kadın sanatçılara açtı.

Kurucu Başkanı Naciye İzbul’un ölümünün ardından geleneğini bozmayan Ankaralı Kadın Ressamlar Derneği, kuruluşunun 46. yılını yine büyük bir sergi ile kutladı. Sergi için her yıl Dünya Kadınlar Günü’nü tercih eden Dernek, bu yıl da 64 sanatçının 100’ü aşkın eserini Ankaralı sanatseverlerle buluşturdu.

Pek çoğu aile fertleriyle sergiye gelen Ankaralı kadın ressamlar arasında 3 kuşak sanatçı olanlar da vardı. Annesi Gamze Erben Demirdelen’in kucağında sergiyi gezen Deniz Demirdelen, sanatçıların ilgi odağı olurken ressam anneanne Handan Özgen Erben için de bir gurur vesilesi oldu.

"İNSANLIK TARİHİNDE SORU SORMAK ÖNEMLİDİR"

Tuvallerinde dayanışma, yardımlaşma, eşitlik, diyalog, umut, barış, ortak yaşam ve empatiye yer vermeye özen gösterdiğini dile getiren ressam Adviye Bal, Füreya Koral Sergi Salonu’nda eserlerini Ankaralılarla buluşturdu. Felsefe bilimin soru sorarak başladığını, tıpkı bilimde olduğu gibi sanatta da tarihsel devinimin doğru sorularla yönlendirilmesi gerektiğini aktaran İstanbullu ressam Adviye Bal, "Kadınların çıkmazı, toplumsal ve ekonomik dayatmaları şartlanmışlıkla sorgusuz sualsiz kabul edip yaşamlarını buna göre şekillendirmelerinden kaynaklanıyor. Bunun panzehiri ise kendilerine ve çevrelerine soru sorup en doğru yanıtı bulana kadar mücadele etmeleridir" şeklinde konuştu.