Deniz Ali Tatar

Kadın sinema sektörü profesyonellerinin emeğini görünür kılmak adına düzenlenen ve 27. yılında sinemaseverlerle buluşacak olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin basın toplantısı, bugün Ankara’da Hilton Otel’de düzenlendi. Uçan Süpürge Vakfı tarafından İranlı şair ve yönetmen Füruğ Ferruhzad’dan esinlenerek “Daha Fazlası, Daha Azı Değil: Sen Uçuşu Hatırla!” temasıyla 9-16 Mayıs tarihlerinde Ankaralı sinemaseverlerle buluşacak olan festival hakkında detaylar, basın toplantısında açıklandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun ana sponsorları arasında yer aldığı festivalin film gösterimlerinin yapılacağı Kült Kavaklıdere (eski Kavaklıdere Sineması)’nin yanı sıra, ikinci adresinin ise Goethe-Institut Ankara olacağı açıklandı. 100’ün üzerinde film başvurusu alan festivalde bu yıl; Onur Ödülü oyuncu Hatice Aslan’a, Bilge Olgaç Başarı Ödülleri oyuncu Tülin Özen, yönetmen Ayşe Polat ve yapımcı Nida Karabol’a, Genç Cadı Ödülü ise Deniz İlhan’a sunulacak. Ödüller 9 Mayıs’ta Ankara Opera Sahnesi’nde düzenlenecek açılış töreninde sahiplerine sunulacak.

OYAK Çimento iş güvenliğini tiyatro ile anlatıyor OYAK Çimento iş güvenliğini tiyatro ile anlatıyor

Uçan Süpürge 27 (6)

Uçan Süpürge Vakfı Başkanı Sungar: “Kadın meselesiyle uğraşıp ayakta durabilmenin gururunu yaşıyoruz”

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Uçan Süpürge Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Humayun Sungar, Türkiye’de 27 yıldan beri film festivali düzenlemenin gururunu yaşadıklarını “Bunca yıldır böylesine bir ülkede kadın meselesiyle uğraşıp ayakta durabilmenin gururunu birlikte yaşıyoruz.” diyerek söyledi.

Sungar’ın ardından konuşan Uçan Süpürge Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve Vakfın Danışmanı Prof. Dr. Reyhan Atasü Topçuoğlu, Uçan Süpürge’nin yaklaşık 30 yıllık mücadelesinde birçok kadına dokunduğunu ve festivali 27 yıl boyunca sürdürmenin zor olduğunu söyledi. Topçuoğlu, “daha insancıl ve eşitlikçi bir dünya için kadınların vizyonunun, yarınlar için ise umudun vazgeçilmez olduğunu” kaydetti. Vakfın, festivalle kadınların hikâyelerini dinlediğini vurgulayan Topçuoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Uçan Süpürge Vakfı olarak kadınların kendilerini anlattıkları mecralar yaratmaya devam ediyoruz. İşte bu mecralardan en etkili ve zorlu olanlardan bir tanesi de sinemadır. Kadın Filmleri Festivalimizle kadınların hikâyelerini yaymayı, kadınların sinema alanındaki emeğini görünür kılmayı ve bu emeği kutlamayı amaçlıyoruz. Ankara’nın kültür sanat tarihinde, tüm Ankaralıların belleğinde ve kalplerinde önemli bir yeri olan eski adıyla ‘Kavaklıdere Sineması’ yeni adıyla Kült Kavaklıdere’nin salonlarında seyircilerle buluşmanın mutluluğunu da yaşıyoruz. Kadınlar olarak Ankara’ya ve belleğimize sahip çıkıyoruz. Ve bunu tek başımıza yapmıyoruz. Kavaklıderem Derneği, Kavaklıdere esnafı ve sinemayı bugün yeniden canlandıran gönüllü gençler ile hep birlikte yapıyoruz."

Uçan Süpürge 27 (3)

“Herkes sinemaya gidebilsin” diye düşük bilet fiyatları 

27. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, bu sene ilk defa bütün Türkiye genelinde sinema sektöründeki kadın yönetmenler ile yapımcıları buluşturacakları toplantılar düzenleyeceklerini açıkladı. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Sanat Direktörü Dilek Metin Sert, “Sen Uçuşu Hatırla!” dizesiyle festivalin alt temasına esin kaynağı olan İranlı şair ve yönetmen Ferruhzad’ın şiirini okuyarak bir konuşma yaptı.  Sert, festival programı ve seçkisindeki film kriterlerinin kadın yönetmenlerin son iki yılda ürettikleri filmler olduğunu söyledi. Festivalde geçmiş yıllarda olduğu gibi izleyici dostu olmaya gayret ettiklerini söyleyen Sert, başta gençler olmak üzere herkesin sinemaya gidebilmesi için bilet fiyatlarını düşük tuttuklarını belirtti. Öğrenci bilet ücretinin 25 TL, tam bilet ücretinin ise 50 TL olduğunu duyurdu.

Uçan Süpürge 27 (2)

Festival programında yer alan 8 film açıklandı

Film seçkisi hakkında bilgi veren Sert, üç ayrı seçkide yer alan ve Uçan Süpürge’yle Ankara’da ilk kez gösterimi yapılacak 8 filmi açıkladı. Festivalde gösterimi yapılacak filmler arasında “Oyunbozanlar” bölümünde “Dahomey”, Berlin Uluslararası Film Festivali’nde (Berlinale) gösterilen “Faruk”, Berlinale’nin en sevilen filmlerinden “My Favorite Cake” (En Sevdiğim Pastam) ve “La Chimera”; “Küçük Kadınlar” bölümünde “Maydegol” ve “Tiger Stripes” (Kaplan Desenleri); yarışma seçkisinde ise “Green Border” (Yeşil Sınır), “Olmak İstediğim Her Şey Değilim”, “Hoşça Kal Taberiye” ve “The Buriti Flower” adlı filmler bulunuyor.

Uçan Süpürge 27 (5)

“Uçan Süpürge, Meclis’te kadın hakları için çaba gösteren Tunalı Hilmi Bey’in adını taşıyan sokakta”

Kavaklıderem Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Koçak Özdemir ise, festivalin Kült Kavaklıdere’de yapılacak olmasından dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. Uçan Süpürge’nin Kavaklıdere’de doğup büyüyen ve adını tüm ülkeye duyuran bir girişim olduğuna işaret eden Özdemir, “Kadın hakları için Meclis’te çaba gösteren Tunalı Hilmi Bey’in adını taşıyan sokak, kadın hakları için mücadele eden Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ile buluşacak” dedi.

9-16 Mayıs tarihleri arasında “Daha Fazlası, Daha Azı Değil: Sen Uçuşu Hatırla” temasıyla düzenlenecek olan 27. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Kült Kavaklıdere ve Goethe-Institut Ankara’da takip edilebilecek. Festivalin 27. yıl afiş çizimi ise, karikatürist, çizer, editör ve hak savunucusu Aslı Alpar’ın imzasını taşırken, karikatürist Emre Yılmaz tarafından tasarlanmıştı. Festivalin detaylı programı ise, yakın zamanda açıklanacak.

Uçan Süpürge Afiş

Muhabir: Deniz Ali Tatar