TBMM- TBMM Başkanı İsmail Kahraman, parlamenter sistem, yarı başkanlık sistemi ya da başkanlık sistemi üzerinde konsensüs sağlanması gerektiğini belirterek, "Başkanlık, yarı başkanlık sistemi ya da Parlamenter sistem, ikiliği ortadan kaldırmalıdır. Bugün eğer iktidardaki partiyle Cumhurbaşkanı aynı kanaatte olmasa, Türkiye bir sürü sıkıntılara düşer, istikrar bozulur. İstikrarı sağlamada iradenin bölünmemesi lazım" dedi.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni Anayasa konusuna ve başkanlık sistemine büyük önem veriyor. Bu konuda Meclise de büyük görevler düşüyor. 1982 askeri darbesinin ürünü olan mevcut Anayasa'nın değişmesi ve sivilleşmesi için neler yapılabilir, bu konuda bir çabanız olacak mı?" sorusu üzerine, bütün siyasi partilerin seçim vaatlerinde yeni Anayasa olduğunu söyledi.

Bütün partilerde ve topyekun toplumda, Anayasa'nın değişmesi konusunda ortak görüş olduğunu belirten Kahraman, şöyle devam etti: Muhterem Cumhurbaşkanımızın 'değişmesi lazımdır' derken, ifade ettiği de budur. Başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi ya da Parlamenter sistem, ikiliği ortadan kaldırmalıdır. Bugün eğer iktidardaki partiyle Cumhurbaşkanı aynı kanaatte olmasa, Türkiye bir sürü sıkıntılara düşer, istikrar bozulur. İstikrarı sağlamada iradenin bölünmemesi lazım. Hukukta bir kaide vardır, 'hakimiyet tecezzi etmez' diye, hakimiyet ayrılmaz, bölünmez diye. O esaslar göz önüne alınmalı. buna göre hareket edilmelidir."

TBMM Başkanı Kahraman, İtalya'nın ve birçok Avrupa ülkesinin koalisyonlardan çok çektiğini belirterek, "İtalya'da azınlıkta olan bir parti harekete geçti, diğer partiler katıldılar. 'Yüzde 40'ı aşan oyu alan parti dört yıl iktidardır' kaidesini getirdiler. Gensoru, düşürme, soruşturma, araştırma kaldırıldı; yüzde 40'ı aşamayan partiler varsa, en fazla yüzde 40'a yaklaşan iki parti arasında bir seçim daha yapılıyor. Dünya hep istikrar ister, Türkiyemiz de tabi istikrar ister. Bu yönden yeniden Anayasa ele alınmalıdır" dedi.

İsmail Kahraman, "Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun muhalefet partisi liderleriyle yapacağı görüşmelerin" sorulması üzerine, "Sayın Başbakanımızın tavrı, meseleleri ele alışı fevkaladedir, konsensüs arıyor. İnşallah faydalı neticeler doğar. Demokrasilerde esas olan görüşmedir, fikre hürmettir ve saygıdır"  diye konuştu.

Editör: TE Bilisim