Haber Merkezi - Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, iki yıldır Ünye, Fatsa, Perşembe gibi bölgelerde görülen kahverengi kokarca zararlısının tekrar ortaya çıktığını belirtti. Hükümetin soruna çözüm bulmasını talep eden Üretici Eren Atasoy ise "Üretici maliyet korkusu çekiyor. Bunun bir an önce yetkililer tarafından Tarım Orman Bakanlığı tarafından ciddiye alınarak üreticiye destek vermesi gerekmektedir, yoksa bu işin sonu çok ciddi boyutlara gitmektedir" diye konuştu.
 
ANKA'dan Gençağa Karafazlı'nın haberine göre, fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine ciddi zarar veren kahverengi kokarca böceğinin, havaların ısınmasıyla birlikte sayılarında yükseliş yaşanıyor. Üreticiler, kokarca böceğinin tarım ürünlerine zarar vermeden önlem alınmasını istiyor.

Geçen yıl fındıkta yüzde 20 oranında ürün kaybına neden olan kahverengi kokarca böceğinin bu sene de ciddi zararlara neden olacağına dikkat çeken Sağra, şöyle konuştu:

"Son 2 yılda bölgenin Batı kısımlarında Ünye, Fatsa, Perşembe gibi bölgelerde görülen kahverengi kokarca zararlısı geçen 2 yıla rağmen gerekli önlemler alınmadığından ve havaların ısınmasıyla birlikte iç kesimlere orta kesimlere kadar bölgemize kadar gelmiş bulunmakta. Bu zararlıyla mücadelenin bireysel olarak üreticiyi aşan bir durum olduğu bilinmekte dolayısıyla bu işin tarım şirketlerinin ürettiği ilaçlarla önlenemeyeceği de geçtiğimiz iki yılda edindiğimiz tecrübelerin sonucu ortada. Burada merkezi hükümetin ve bağlı birimlerin bu konuya bir politika olarak el atması ve bu zararlıdan doğacak zararın önlenmesi için çok gerekli bir durumdur. Geçen yıl tonlarca kivinin ve fındığın zarar gördüğü bu biraz önce anlattığım bölgelerdeki bu zararlar bu sene de daha büyüyerek alanını da genişleterek bölgemize kadar zarar vereceği bilinmekte iken buradaki mücadelenin Tarım Bakanlığı ve bağlı birimler eliyle yapılmasını özellikle talep ediyoruz biz Üretici Köylüler Sendikası olarak. Bu geçtiğimiz iki yıldaki ilgisizlik ve ilgisizlik sonucu doğacak zararların tazmini konusunda da sendika olarak takipçi olacağımızı buradan bildiriyoruz.”

Üretici Atasoy: Üretici maliyet korkusu çekiyor

Öte yandan, konuya ilişkin kendi tecrübelerini aktaran üretici Atasoy ise 2023'ün Kasım ayında evlerde yaptıkları ilaçlamayla kokarcayla ilgili yüzde 60’a varan bir sonuç aldıklarını kaydetti. 

CANiK'ten genç Türk robot tasarımcılarına dünya şampiyonasında destek CANiK'ten genç Türk robot tasarımcılarına dünya şampiyonasında destek

"Ama şimdi yeniden bir uygulamaya geçeceğiz evlerde kışlıklarda olduğu için" diyen Atasoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şöyle bir sıkıntımız var; Ünye Ziraat Odası bugün ilaç veriyor destekleme ama gene vatandaşlar fındık üreticileri bahçelerini ilaçlayacak, üretici maliyet korkusu çekiyor. Bunun bir an önce yetkililer tarafından Tarım Orman Bakanlığı tarafından ciddiye alınarak üreticiye destek vermesi gerekmektedir, yoksa bu işin sonu çok ciddi boyutlara gitmektedir. Özellikle ihracatçılar ve tüccarlar bundan daha ağır sonuç alacak. Biz üreticiler bu işin en alt tabakasındayız ve en az kar edenlerdeniz zaten çok kar eden elini taşın altına koymalıdır."

 

Editör: Haber Merkezi