Girişimsel Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Esen, kalp hastalıkları ile doğum ayı arasında ilişki olduğunu söylüyor. Esen'e göre kalp hastalıkları açısından en masum aylar eylül, ekim, mayıs ve haziran. En riskli olanlar ise mart ve nisan.

Kalp hastalıkları kadınlarda daha ölümcül

Son istatistiklere göre ölümlerin yüzde 40'ı dolaşım sistemi hastalıkları grubunda olan kalp hastalıklarından kaynaklanıyor. Kalp hastalıklarının bu derece tehlikeli boyutlara gelmesi ise bilim insanlarını hastalığın risk faktörlerinin belirlenmesinde yardımcı olacak yeni araştırmalara yönlendiriyor. Türkiye Gazetesi'nden Ziyneti Kocabıyık'a konuşan Girişimsel Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Esen, yapılan son araştırmalar ve yayınlanan bilimsel çalışmalar ışığında kalp hastalıkları ve kronik hastalıkların önemli bir kısmının doğum ayıyla ilişkisi olduğunu belirtiyor.

Newyork-Presbyterian/Columbia Univercity Medical Center'da kayıtlı 1900-2000 yılları arasında doğan 1.749.400 kişi ile 1688 hastalık kodu arasında doğum ayı yönünden bir ilişkinin olup olmadığının araştırıldığını söyleyen Prof. Dr. Ali Metin Esen, "Çalışmanın sonucunda toplam 55 hastalığın doğum ayı ile çok yakın ilişki içinde olduğu saptandı. Çevresel ve genetik etkenler ile bu ilişkinin seyri değişebilse de risk faktörlerinin farkında olmak, yeni tedavi yöntemlerine ışık tutacaktır" diye konuşuyor.

SAĞLIK HARİTASI DOĞUM AYIYLA

ŞEKİLLENİYOR

Prof. Dr. Ali Metin Esen, genel olarak kalp hastalıkları açısından en masum ayların eylül, ekim, mayıs ve haziran olduğunu belirtirken, en riskli ayların ise mart ve nisan ayları olduğunu söylüyor.

Prof. Dr. Esen, "Bilimsel çalışmalar; eylül-aralık ayları arasında doğanların kalp damar hastalıklarının gelişmesine karşı daha dirençli olduğunu, ocak-nisan ayları arasında doğanların bu hastalığa daha yatkın olduklarını ortaya koymaktadır. Annenin ocak ve mart ayları arasında geçirdiği enfeksiyonların bunun önemli bir nedeni olabileceğinin vurgulandığı çalışmada örneğin 1918 H1N1 adı verilen grip virüsünün pozitifliği ile doğan bebeklerin % 20 daha fazla kardiyovasküler hastalığa sahip oldukları belirlenmiştir. Mitral yetersizlik en fazla mart ve ağustos ayında doğanlarda görülürken, atriyal fibrilasyon mart ve eylül-kasım ayları arasında doğanlarda daha fazladır" diyor.

KALP KRİZİ AÇISINDAN EN ŞANSLI GRUP EYLÜL AYINDA DOĞANLAR

Ülkemizde en sık görülen hastalıklardan biri olan kalp yetersizliğinin en fazla mart ayında doğanlarda, hipertansiyonun ise en çok haziran ayında doğanlarda görüldüğünü ifade eden Prof. Esen, "Özellikle son yıllarda ortaya çıkma yaşı oldukça düşen kalp krizi açısından en sorunlu aylar, mart ve nisandır. Kalp krizi açısından en şanslı olanların ise eylül ayında doğanlar olduğunu söyleyebiliriz" diyor.

SAĞLIKLI BESLENME VE SPORA DEVAM

Prof. Dr. Ali Metin Esen, her ne kadar kalp hastalıkları açısından risk aylarını tanımlamanın önemli olduğunu belirtse de hiçbir zaman sağlıklı beslenmenin ve spor alışkanlığının elden bırakılmaması gerektiğini söylüyor. Esen, düzenli bir beslenme ve spor alışkanlığı kadar sigaradan da kesinlikle uzak durulması gerektiğini ifade ediyor.