Adana'da kazada ölen anneden sezaryenle alınan bebeğin sağlık durumu iyiye gidiyor Adana'da kazada ölen anneden sezaryenle alınan bebeğin sağlık durumu iyiye gidiyor

Haber Merkezi - Sosyal medyadaki bir "itiraf" sayfasında Karabük Üniversitesi’ndeki bazı Türk öğrencilerin yabancı öğrencilerle yaşadıkları cinsel birliktelik yaşadıktan sonra HPV ya da HIV kaptığı iddiaları üzerine üniversite yönetimi ve il sağlık müdürlüğünden açıklama geldi. 

Hürriyet'e yaptıkları açıklamada üniversite yetkilileri Şubat ayı itibarıyla yabancı öğrenci alımında sağlık raporu şartı getirdiklerini anlattı: “Bu söylentilerin önüne geçmek için Şubat 2024’te aldığımız karar ile üniversitemize kayıt olmak isteyen tüm yabancı uyruklu öğrencilere Sağlık Kurulu Raporu alma zorunluluğu getirdik. Sağlık Kurulu Raporu almayan veya herhangi bir bulaşıcı hastalık taşıyan öğrenciye kayıtlarımızı kapattık. İkinci bir adım ise daha önce yabancı uyruklu öğrenciler aracı şirketler kullanılarak üniversiteye geliyordu. Bu da çeşitli söylentileri beraberinde getiriyordu. Bunun önüne geçmek için artık aracı şirketleri devre dışı bıraktık. ÖSYM tarafından yapılan TR-YÖS sınavında başarılı olan öğrencilerle üniversite tarafından yapılan sınavda başarı gösteren yabancı uyruklu öğrencileri alıyoruz."

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri sosyal medyadaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını, herhangi bir HIV ve HPV vakasında artış kaydedilmediğini söyledi. Karabük’te bulaşıcı hastalık sayısının Türkiye ortalamasının altında olduğunu belirten yetkililer, “Bu konuda üniversite ile birlikte birçok çalışma yürütüyoruz. Taramalar yapıyoruz, yaptığımız çalışmalarda bugüne kadar herhangi bir anormallik görülmedi. 2024 yılında sadece bir yabancı öğrencide bulaşıcı hastalık belirlendi. Bugüne kadarki sayılar da ortalamanın çok altında” bilgisini verdi. 

Üniversite yerleşkesindeki bazı yabancı öğrenciler, söylentilerin kendilerini huzursuz ettiğini paylaştı: “Böyle bir söylentiyle gündeme gelmemiz bizi üzdü, tedirgin etti. Acaba sokakta, okulda nasıl bir tepki alırız diye korkmaya başladık. Karabük’te bugüne kadar hiçbir olumsuzluk yaşamadık, ilişkilerimiz de iyiydi. Türk öğrencilerle hiç sorun yaşamadık, arkadaşız. Beraber maç yapıyoruz, yemeğe gidiyoruz. Söylentilerin hepsi yalan, doğru olsaydı duyardık. Şimdi bize hastalıklı gibi bakılmasından korkuyoruz” dedi.

Muhabir: Haber Merkezi