WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, özgür ve bağımsız bir medyası olmayan ülkenin övüneceği ve öğreteceği hiçbir şeyin olamayacağını söyledi.

John Kerry, Washington Post’un yeni merkezine taşınması dolayısıyla düzenlenen özel programda konuştu. Gazeteyi yeni merkezi dolayısıyla kutlayan Kerry, Washington Post muhabirlerinin eski ABD Başkanı Richard Nixon'ın istifa etmesiyle sonuçlanan Watergate skandalını ortaya çıkarmasına atıfta bulunarak, "Basında bugün birçok kişinin doğruyu söylemeye, kuvvetli çıkarlara karşı gelmeye hazır olmasının nedeni Washington Post’un ABD Başkanı’nın bile kanunun üstünde olmadığını kanıtlamasıdır." dedi.

Dünyada yaşanan basın özgürlüğü meselelerine değinen Kerry, "Bağımsız medya, gazeteciler, yayıncılar, foto muhabirleri, blog yazarları hatta karikatüristler fiziksel ve siyasal baskı altındalar. 21. Yüzyıl'dayız ama, yalnızca 6 kişiden 1'i basının özgür olarak tanımlandığı bir ülkede yaşıyor." ifadelerini kullandı.

Basın ve ifade özgürlüğünün korunması gerektiği mesajını veren Kerry, "Gösterişli iddiaları ve başarıları ne olursa olsun, vatandaşları inandığını söyleyemeyen, olaylar hakkında bilgi edinme ve hayatlarını etkileyecek kararları öğrenme haklarından mahrum edilen hiçbir hükümet kendisine büyük diyemez. Şunun altını çizmeme izin verin: Basını özgür olmayan hiçbir ülkenin övüneceği, öğreteceği hiçbir şeyi olamaz ve potansiyelini kullanmasının bir yolu yoktur." dedi.

Gazeteciliğin bir kamu görevi olduğunu belirten Kerry, gazetecileri tehdit etmeye veya hapsetmeye çalışanlara karşı gelinmesi gerektiğini belirtti.

Bir yıldan uzun bir süreden bu yana İran’da tutuklu bulunan Washington Post muhabiri Jason Rızaiyan’ın geçtiğimiz günlerde serbest bırakılmasında yaşanan süreci anlatan Kerry, "Size samimiyetle söylüyorum, geçtiğimiz cumartesi günü Dışişleri Bakanı olmaktan en fazla mutluluk duyduğum günlerden biriydi." ifadelerini kullandı.