ADANA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Alman Federal Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı hakkında,"Öyle anlaşılıyor ki Almanya 'soykırım' olaylarında yanına bir kişi istiyor, bir devlet daha istiyor. Böyle bir arayışı var, öyle anlaşılıyor. Bu gerçekten Alman parlamentosu için de büyük bir talihsizliktir." değerlendirmesini yaptı.

Kılıçdaroğlu, Adana'da bir otelde düzenlenen toplantıda, tarım sektöründeki sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantı sonrası açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, sektörün içindeki sorunların bütün ayrıntılarıyla yetkililer tarafından aktarıldığını belirtti.

Kendisine, "tarım sektörünün giderek derinleşen sorunlarla karşı karşıya olmasına karşın yeterli çözümlerin üretilmediği, bir dönem altın olan pamuğun artık üretilmediği, mısır üreticisisin yeterli geliri elde edemediği" gibi çeşitli sorunların aktarıldığını anlatan Kılıçdaroğlu, özellikle izlenen dış politikanın tarıma büyük ölçüde zarar verdiği, belli ülkelere ürün ihracatında zorlandıklarının yine tüm bileşenler tarafından "üç aşağı beş yukarı" ifade edildiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, tarımın yeni bir politikaya ihtiyacı olduğu savunarak, "Yeni bir politikayla güzel bir yol haritası belirleyebilirsek Türkiye tarımda, dünyada önemli ülkelerden birisi olarak kendi varlığını sürdürür. Bu konuda görüş birliğine vardık." ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin,  Alman Federal Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararını hatırlatması üzerine, bir parlamentonun konusunun bu olay olmaması gerektiğini vurguladı.

Geçtiğimiz günlerde Almanya'ya gittiğinde bütün görüşmelerde bu tasarının çok yanlış olduğunu, Türkiye ile Almanya ilişkilerini bozacağını, Almanya'da yaşayan Türk kökenli Alman vatandaşlarını da rahatsız edeceğini ve orada ciddi huzursuzluklara kaynaklık yapacağını aktardığının altını çizen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Fakat anlayamadığım nokta şu; Neredeyse her hafta Merkel ile görüşme var. Sayın Merkel ile görüşülüyor. Neden bu konu yeterli ağırlıkta Almanya'ya hissettirilmedi. Biz muhalefet partisi olarak görüşmeleri yaptık ve görüşmelerde düşüncelerimizi  ifade ettik. Ayrıca ben 5 ayrı yetkili kişiye, siyasi parti liderleri başta olmak üzere mektup gönderdim ve bunun Türkiye ile Almanya ilişkilerini zedeleyeceğini yine ifade ettim. Alman parlamentosunun konusunun bu olmaması gerektiğini ifade ettik. Tüm görüşmelerde bu ayrıca ifade edildi. Ama Türkiye'nin maalesef dış politikada izlediği yanlış yol ve yöntemler, kendi ağırlığının yeterince hissettirilmemesine yol açıyor. Ve bu tablo bizim kaldıracağımız, bizim kabul edeceğimiz bir tablo değil. Defalarca söyledik. Bu olay, tarihçiler tarafından ele alınıp değerlendirilmesi gereken bir olaydır diye. Öyle anlaşılıyor ki Almanya 'soykırım' olaylarında yanına bir kişi istiyor, bir devlet daha istiyor. Böyle bir arayışı var, öyle anlaşılıyor. Bu gerçekten Alman parlamentosu için de büyük bir talihsizliktir."