ANKARA  - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesine ilişkin, "Sağduyu çağrımızı yineliyoruz. Türkiye'nin çıkarlarını sonuna kadar savunuyoruz. Bölgede taraf olan devletlerin sağduyuyla hareket etmesi, başka ülkelerin sınırlarına tecavüz etmemesi, uyarıları dikkate alması gerektiği konusunda da duyarlılığımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi'ndeki Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesinde, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkmenlerin, Tel Abyad'da bulunduğu bölgenin PYD'nin, Cerablus-Mare hattının DAEŞ'in, İblid'in muhaliflerin, Hama ve Humus'un ise Esed rejiminin elinde bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Türkmenlerin kendi kontrolünde olduğu Bayır bölgesi var, orada da yerleşik Türkmen nüfus 15-20 bin kadar. 3-3,5 milyon Türkmen'den söz ediyoruz. Faturayı ödeyenler bizim soydaşlarımız. Yazık, günah değil mi" diye konuştu.

Suriye politikasındaki yanlışlıklar zincirinin devam ettiğini savunan Kılıçdaroğlu, güçlü ve büyük bir ülke olan Türkiye'nin, kendi sınırlarının ihlaline izin vermeyeceğini, çıkarlarını koruyacağını söyledi.

Bir başka ülkenin Türkiye'nin sınırlarını, toprak bütünlüğünü ihlal etmemesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Herkes bu konuda dikkatli olmalıdır. Rusya ile köklü ilişkilerimiz var, tarihten gelen ilişkilerimiz de var, bugün de köklü ilişkilerimiz var. Biz nasıl kendi ülkemizin yöneticilerine sağduyu öneriyorsak, Rusya'nın yöneticilerine de sağduyu öneriyoruz. Kin ve öfke ile ilişkiler yürümez, sağduyuyla yürür ilişkiler. Oturup iki ülke de özeleştirisini yapabilmeli. Kavga iki ülkeye de zarar verir. Bölgenin de Türkiye'nin de Rusya'nın da savaşa tahammülü yoktur. Tam tersine, ülkeler el ele verip, Suriye sorununu çözmek zorundadırlar. Bunu çözdüğümüz andan itibaren, bölge de dünya da rahatlayacaktır."

Kaynayan bir Ortadoğu'nun bütün dünyayı etkilediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, Fransa, Belçika, Almanya, Türkiye'ye bakıldığında, tablonun "korkunun egemen olduğu bir sürece" evrildiğinin görüldüğünü belirtti.

Kılıçdaroğlu, devlet yönetiminde bilim ve aklın yanı sıra tutarlılığın da gerekli olduğunun altını çizerek, iki başlı devlet yönetiminin olmayacağını kaydetti.

"TUTARSIZ AÇIKLAMALAR YAPILDI"

Düşürülen bir uçak dolayısıyla "biri diğerini yalanlayan, tutarsız açıklamaların yapıldığını" öne süren Kılıçdaroğlu, "Nereden? Kaçak saraydan yapılıyor. Bir bekle kardeşim ya. Açıklama yapıyorsun, 10 dakika sonra onu düzeltiyorsun. Devlet böyle mi yönetilir? Bir bekle ya, bu ülkenin bir Başbakanı var, bir Genelkurmay Başkanı var. Bekle, önce onlar açıklama yapsınlar" dedi.

Daha önce "Her şeye maydanoz olan kişi Cumhurbaşkanlığı yapamaz" dediğini anımsatan Kılıçdaroğlu, devletin belli bir tutarlılık içinde yönetilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin iyi yönetilmediğinin bütün dünyaca bilindiğini iddia eden Kılıçdaroğlu, vatandaşlardan da bunu bilmelerini istedi.

Böyle bir yönetimin Türkiye'ye de bölgeye de felaket getireceğini savunan Kılıçdaroğlu, "Sağduyu çağrımızı yineliyoruz. Türkiye'nin çıkarlarını sonuna kadar savunuyoruz. Bölgede taraf olan devletlerin sağduyuyla hareket etmesi, başka ülkelerin sınırlarına tecavüz etmemesi, uyarıları dikkate alması gerektiği konusunda da duyarlılığımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz" diye konuştu.

Ülkelerin barışması, kaynaşmasının dünyaya barışın gelmesi açısından çok önemli olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, Suriye'de herkesin kazandığı ancak Türkiye'nin kaybettiği bir noktaya gelindiğini ileri sürdü.

"BU TABLOYU KİM YARATTI?"

En ağır bedeli Suriye'deki Türkmenlerin ödediğini ifade eden Kılıçdaroğu, şunları kaydetti:

"Plansız, programsız, dünya dengelerini okumadan, 'Ben her şeyi bilirim, yaparım, ben dünyanın merkezindeki adamım' diye yola çıkarsanız, Ortadoğu'nun şamar oğlanı haline gelirsiniz, sizi kapıda bekletirler. Altını özenle çizerek söylüyorum; en büyük endişem, Suriye sorununun çözümünde PYD masaya oturacak, Türkmenler de acaba masaya oturacak mı? Bu gerçeğin altını bütün millete havale ediyorum. Peki bu tabloyu kim yarattı? 'Sınırımızı ihlal etti' diye Rusya'nın uçağını düşürdük. Peki bu tabloyu kim yarattı? Bu tablonun asıl sorumlusu kim? Türkiye'yi Ortadoğu bataklığına sürükleyen kim? IŞİD terörünü Türkiye'ye ithal edenler kimler? Bu soruların cevaplarını her vatandaşım, vicdanında kendisine sorsun."

Mezhep, kimlik endeksli politikanın, Türkiye'yi bu noktaya getirdiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin sorunlarını çözme kapasitesine sahip olduğunu, kimsenin umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini ifade etti.

Toplantıya, Genel Başkan Yardımcısı ve PM Üyesi Murat Özçelik'in istifasının ardından, yedek kontenjanda bulunan Bolu Milletvekili Tanju Özcan da katıldı.