Edirne Belediye Başkanlığı’nca 654.Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali kapsamında düzenlenen 16.Ulusal ve 4.Gazeteci Gözüyle Kırkpınar Fotoğraf Yarışmalarında dereceye giren fotoğraflardan oluşan sergi, düzenlenen törenle ziyarete açıldı. Törende, dereceye giren fotoğraf sahiplerine ödülleri de verildi.

Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Basın Yayın ve Enformasyon Edirne İl Müdürü Fikret Dişlioğlu, İl Kültür Müdürü Ahmet Hacıoğlu ile Edirne Belediye Başkan Yardımcıları Çiğdem Gegeoğlu, Selçuk Çakır, Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ve Hüsnü Güler katıldı.

Yarışmaya katılan herkese teşekkür eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Fotoğraf benimde hobilerim arasında. Bir zamanlar fotoğrafçı olma yolunda ilerliyordum. Ama siyaset beni bundan uzaklaştırdı. Önceden küçük küçük sergilerim vardı. Güzel bir hobiydi benim için. Zamandan ve mekândan soyutlanarak, sizde fotoğrafın bir parçası haline geliyorsunuz. Çok önemli bir yarışmanın 16.sını bitirdik ve 3 yıldız almaya hak kazandık. İnşallah dördüncü yıldızı da alacağız" diye konuştu.

GÜRKAN: ANILARI GELECEĞE TAŞIMAK

Belediye bünyesinde kurulan Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi’nde 36 bin fotoğrafının dijital ortama aktarıldığı ifade eden Başkan Gürkan, " Bugün çekilen fotoğraflar da 20 yıl sonra meraklılarına ulaşacak. Fotoğraf; ‘Anı geleceğe taşımak’ olarak adlandırılıyor, bazen de ‘zamanın hırsızlığı’ olarak tanımlanıyor. Hangisi olursa olsun; çünkü fotoğraf çekerken bugünü geleceğe aktarıyorsunuz ve zamanı donduruyorsunuz. Bunun bir tekrarı yok.  Her fotoğraf karesi sadece ve sadece tek andan oluşuyor. Emek veren tüm arkadaşlarımızı kutluyorum. Gazetecilerin, profesyonel gazetecilik faaliyetleri arasında buna zaman ayırmaları ayrıca övgüye değer bir çalışma. Amacımız; daha zengin, daha mutlu ve daha güzel bir Edirne için hep beraber çalışmak, bu Edirne’yi hep birlikte gerçekleştirmek. 654. Kırkpınar’da buluşmak, görüşmek üzere" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 16.sı düzenlenen Ulusal Kırkpınar Fotoğraf Yarışması’nda dereceye girenlere plaketleri ve ödülleri takdim edildi.  Kenan Taşpınar birincilik ödülünü, Mehmet Müsebbih Ergin ikincilik ödülünü, Özgün Uçar üçüncülük ödülünü, Enver Şengül Edirne Belediyesi Özel Ödülünü, Erol Yılmaz, Numan Özgür Metin, Umut Kozakoğlu ise mansiyon ödülünü kazandı.

Sergilemeye değer görülen fotoğrafların sahipleri ise şu isimlerden oluştu; Enver Aydın, Hüseyin Koşar, Hüseyin Koşar, Kenan Taşpınar, Ömer Şahin, Berk Özkan, Numan Özgür Metin, Selahattin Kalaycı, Alahattin Kanlıoğlu, Ersin Berk, Ersin Berk, Behçet Atabek, Ali Balıkçı, Selahattin Kalaycı, Dilek Gürsoy, Enver Şengül, Mehmet Müsebbih Ergin, Yavuz Yaman, Servet Çınar, Ali Altın, Yılmaz Aynalı, Başak Balkan, Mehmet Tütüncü, Anıl Tamer Yılmaz, Umut Kozakoğlu, Dilek Gürsoy, Mehmet Serhat Gürsoy, Serkan Kızılırmak, Enver Şengül, Hakan Aydın, Erol Yılmaz.

4. Gazeteci Gözüyle Kırkpınar Fotoğraf Yarışması’nda ise, Bekir Tüccar birinci, Hakan Mehmet Şahin ikinci, Kadri Kılıç üçüncü, Necmi Engin Belediye Özel Ödülünü, Olgay Güler Kel Aliço Ödülünü kazandı.

Mansiyon ödülünü kazananlar ise şu isimlerden oluştu: Tamer Yavuz, Umut Poyraz, Sevcan Kalıpçinden, Salih Baran, Levent Takan, Olgay Güler, Yavuz Göktaş, Hasan Boyacıoğlu, Emre Sedef, Doğan Yürükler.

Ödül törenin ardından serginin açılışı gerçekleştirilerek, sergi alanı gezildi. Sergi, 20-26 Temmuz 2015 tarihleri arasında da Sarayiçi’nde sergi alanında tekrar fotoğrafseverlerle buluşacak.

436 FOTOĞRAF ARASINDA ZORLU ELEME

654.Tarihi Kırkpınar Yağlı güreşleri kapsamında bu yıl 16.sı düzenlenen Ulusal Kırkpınar Fotoğraf Yarışması’na toplamda 123 kişinin 473 fotoğrafla katılmış, 12 kişinin 32 fotoğrafı kural dışı bırakılarak geriye kalan 113 kişinin 436 fotoğrafı arasında oldukça zorlu bir eleme yapılmıştı. Türkiye Fotoğraf Sanatçıları Federasyonu’nca 3 yıldız verilen yarışmanın Seçici Kurul görevini ise, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Çiğdem Gegeoğlu, EFOD Yönetim Kurulu Üyesi Serdar İyiiz, Fotoğraf Sanatçıları Muhsin Divan, Behiç Günalan, Remzi Eski Kaplan, Serap Şahan Sokol, Tufan Kartal, Adnan Sokol yürütmüştü. Yarışmada birinciye 2 bin 500, ikinciye 2 bin TL, üçüncüye bin 500, Edirne Belediyesi Özel Ödülünü kazanana bin TL, 3 adet mansiyon ödülünü kazanana 500 TL, sergileye değer görülen 33 adet fotoğrafın sahibine 3.300-TL para ödülü verildi.

Bu yıl 4.sü düzenlenen Gazeteci gözüyle Kırkpınar Fotoğraf Yarışmasının da jüri üyeliğini, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Çiğdem Gegeoğlu, Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Fikret Dişlioğlu, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Lütfü Karakaş, Belediye Meclis Üyeleri Mahmut Keskin ve Mehmet Özçuhacı yaparken; birinciye 2 bin TL, ikinciye bin 500 TL, üçüncüye bin TL, Belediye Özel Ödülüne 750 TL, Kel Aliço Pehlivan ödülünü kazanana 500 TL, mansiyon ödülünü kazanan 10 kişiye ise 2 bin 500- TL para ödülü verildi.