ANKARA - Eski MHP Milletvekili Meral Akşener, "Kurultayımız herhangi bir tartışmaya açık olmaktan çıkmıştır. Böyle bir şey söz konusu değildir. Bugün itibarıyla söylenen sözlerin bir hükmü yoktur. 19 Haziran'daki kongremiz meşru, zorunlu, hukuka uygun, mahkemenin zorunlu tuttuğu bir kongredir." dedi.

Akşener, Sheraton Otel'de, 19 Haziran Pazar günü toplanacak olağanüstü büyük kurultaya ilişkin basın açıklaması yaptı. Akşener, bir tüzük kurultayı gerçekleştirileceğini, kurultayda genel başkan seçimi yapılmayacağını belirtti.

Tüzüğe göre olağanüstü seçimli kurultay kararı alınmasının mümkün olmadığını vurgulayan Akşener, "Bu tüzük kurultayı meşru ve kanuna uygun, hukuka uygun, yapılması zorunlu bir tüzük kurultayıdır." ifadesini kullandı.

Kurultayda, dilekçede belirttikleri değişikliğin yapılmasının ardından üst kurul delegelerinin seçimli bir kurultay kararı alacağını anlatan Akşener, genel merkez tarafından 10 Temmuz'da da bir seçimli olağanüstü kurultay yapılacağına dair açıklama yapıldığını hatırlattı.

Akşener, kurultay toplanması için yapılması gereken yasal prosedürleri aktarırken, henüz genel merkezin kurultayla ilgili bir ilana çıkmadığını söyledi. Akşener, "Dolayısıyla genel merkezin söylediği kongre konusu da şu an itibarıyla farzımuhaldir. Dolasıyla 19'unda biz kongremizi hep birlikte icra edeceğiz." diye konuştu.

Çok uzun bir yoldan geldiklerini, seviyesiz, ağır iftira ve hakaretlere uğradıklarını söyleyen Akşener, buna rağmen demokrasiye ve hukuka bağlılıklarını hiçbir zaman yitirmediklerini belirtti.

Korku duvarlarını yıka yıka bugüne geldiklerine dikkati çeken Akşener, olağanüstü kurultayın gerçekleşmesi için imza veren tüm delegelere teşekkür etti.

"Bu bir tarih yazma yolculuğu olmuştur." diyen Akşener, delegelerin her türlü seviyesizliğe rağmen kararlılıklarını bozmadan yollarına devam ettiğinin altını çizdi. "Bu yolculuk aynı zamanda demokrasi tarihine düşülen çok önemli, altın harflerle yazılmış bir nottur." ifadesini kullanan Akşener, ülkücü Türk milliyetçilerinin korku duvarını da paramparça ederek o direnci altın harflerle tarihe düştüklerini söyledi.

Tüzük kurultayı olduğu için usul hatası yapmayacaklarının altını çizen Akşener, "Usule uygun yürüyeceğimiz için usulen herhangi bir itirazın olamayacağı, bugünkü Türkiye'de bile hukukçuların itiraz edemeyeceği, usullere  uygun bir kurultay yapacağız. Hazırun cetvelleri oluşturulurken noterler, kameralar eşliğinde bir süreci gerçekleştireceğiz" değerlendirmesini yaptı.

Meral Akşener, kurultay toplandıktan sonra, tüzük değiştirme eylemi üst kurul delegeleri tarafından gerçekleştirildiği andan itibaren genel merkezin, Genel Başkan'ın 'ben konuşmadım, genel merkezin temsilcisi yok' gibi iddialarla bu kongrenin 'korsan kongre' yönündeki söylemlerinin hiçbir anlamı olmayacağını belirtti.

"Siyasi Partiler Yasası açık"

Hukuk açısından bakıldığında Siyasi Partiler Yasası'nın 14. maddesinde bu tür kurultayların çok açık bir şekilde tarif edildiğini aktaran  Akşener, yasa maddesinde karar yeter sayılarının bildirildiğini söyledi.

Akşener, şöyle devam etti:

"İşte bu 14. maddede karar yeter sayısı, toplantının sayısı, önergelerdeki sayılar açık şekilde belirtilmiştir. Ona uyarak yola çıkacağız. Siyasi Partiler Yasası'nın 14'ncü maddesi kapsamında, ortaya çıkan delege sayısına göre 595 sayısı salt çoğunluktur. Bu sayıyla toplanır, kararlar da gelen delegenin salt çoğunluğu ile alınır. Bu kadar açıktır, bu nedenle de kurultayımız herhangi bir tartışmaya açık olmaktan çıkmıştır. Böyle bir şey söz konusu değildir.

Elbette bir mücadele vardır. Bir tarafta oturduğu, temsil ettiği iktidar alanını terk etmemek için bir mücadele söz konusudur. Bir diğer tarafta da MHP'nin potansiyeline uymayan bu 1 Kasım seçim sonuçlarına itiraz eden ve medeni bir biçimde imzasını koyarak olağanüstü kurultay isteyen delegelerimizin iradesi söz konusudur. Elbetteki kafa karıştırıcı pek çok sözler olacaktır. Ama bugün itibarıyla söylenen sözlerin bir hükmü yoktur. 19 Haziran'daki kongremiz meşru, zorunlu, hukuka uygun, mahkemenin zorunlu tuttuğu bir kongredir. Bu kurultayın hayırlara vesile olacağını düşünüyorum."

"Önce bir şeyi sonra Türkiye'de her şeyi değiştireceğiz"

Milliyetçi Hareket Partisi'nin ülkeyi yöneteceğini dile getiren Akşener, "19 Haziran'daki kongremiz milli iradenin kararıdır. Milli iradenin de karşısında hiçbir güç duramaz. Nitekim önce ülkücü irade, sonra milli irade harekete geçmiştir. Biz de inşallah beraberce önce bir şeyi değiştireceğiz, sonra Türkiye'de her şeyi değiştireceğiz." diye konuştu.