Haber MerkeziKonya’da besiciler sürekli artan girdi maliyetleri nedeniyle dert yandı. Maliyetlerin kurban satışını etkilediğini belirten Konyalı besici, “Geçen sene bu zamanlarda ben 40-50 mal satmıştım, şu an 4 tane mal sattım. Bu sene hayırlısıyla bir çıkarsak gelecek senelerde bu işi yapamayacağız. Bitiyoruz, bu şekilde olursa devam edemeyiz. 1 torba yem olmuş 560 lira” ifadelerini kullandı. 

ANKA'dan Taner Özay'ın haberine göre, Konya’nın Karatay ilçesine bağlı Saraçoğlu Mahallesi’nde büyükbaş hayvan üreticiliği yapan besiciler, yem masraflarından ve desteklerin yetersizliğinden dert yandı.

Geçen sene bu zamanlarda 40-50 tane büyükbaş hayvan satışı gerçekleştirdiklerini bu sene ise henüz dört tane hayvan satış yapabildiklerine değinen besici Tevfik Barıştıran, şöyle konuştu: 

“Şu an satışımız durgun alım için kimsenin gücü yetmiyor. Geçen sene bu zamanlarda ben 40-50 mal satmıştım şu an 4 tane mal sattım. Asgari ücretle bir adam gelip kurban alamıyor. Allah yardımcımız olsun. 500 gram su 10 TL. 1 kilogram süt 13 TL. Yani bu yemi karşılamıyor. Masrafını çıkarmıyor. Bu sene hayırlısıyla bir çıkarsak gelecek senelerde bu işi yapamayacağız. Bitiyoruz, bu şekilde olursa devam edemeyiz. 1 torba yem olmuş 560 lira. Geçen sene 230-240 liraya alıyorduk. Bu sene mümkün değil altından çıkamayız. Saman olmuş 4 bin lira. Yani zor Allah yardımcımız olsun.” 

"Gelecek seneye biraz zor, ne olacağımız belli değil"

Besici Deniz Yılmaz ise geçen seneye oranla bu sene satışlarının az olduğunu söyledi. Satışlarda yüzde 150 oranında büyük bir fark olduğunu belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçen sene yem fiyatları 220-230 lira bandıydı. Bu sene peşin yem fiyatı 560 lira civarında baya bir artış var. Geçen sene bu zamanlarda ben 70-80 tane hayvan satıyordum. Bu yıl daha 10 tane bile satamadım. Gelecek seneye biraz zor ne olacağımız belli değil. Şayet besici kendi ekip dikerse bir nebze kurtarıyor. Öbür türlü yemciyle ortaksınız sadece hamallığını yapıyoruz. Kurbana 50 gün falan biz 60-70 tane hayvan satıyorduk bu sene 10 tane hayvan satabildik şu an iyi olur diye umut ediyoruz."

Palo Alto Networks ile IBM, yapay zeka destekli güvenlik çözümlerinde işbirliğine gitti Palo Alto Networks ile IBM, yapay zeka destekli güvenlik çözümlerinde işbirliğine gitti

Editör: Haber Merkezi